IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Шуйцов: САЩ, Канада и Бразилия ще бъдат печелившите от кризата в ОПЕК+

Пазарът е готов до средата на 2022 г. да се върне на предпандемичните нива и няма нужда настоящото споразумение да бъде удължено, твърди анализаторът

19:59 | 06.07.21 г. 1
Д. Шуйцов: САЩ, Канада и Бразилия ще бъдат печелившите от кризата в ОПЕК+

„Представителите на ОПЕК+ не постигнаха споразумение и прекъснаха преждевременно вчерашната среща, тласкайки картела в криза и оставяйки пазара в условия на свито предлагане и растящи цени. Няколкото дни на напрегнати преговори не успяха да разрешат спора между Саудитска Арабия и ОАЕ. Ако не се постигне споразумение, добивите за август няма да бъдат увеличени, което ще лиши възстановяващата се икономика от необходимите барели на фона на растящото търсене“, очаква той.

Според него за пазарите липсата на споразумение означава мини криза. По думите на анализатора тя беше видима в цената на петрола, където пазарите достигнаха многогодишни върхове.

„Това е един притеснителен сигнал, който ОПЕК+ прави към пазара. Въпреки това спорът ще продължи кратко време, имайки предвид капацитета на картела", смята финансовият анализатор.

Димитър Шуйцов е на мнение, че Саудитска Арабия ще се съгласи с исканията на Обединените арабски емирства. Голямото разногласие идва от удължаването на срока на действие на настоящото споразумение, което трябваше да приключи през април следващата година, но Саудитска Арабия предлага то да се удължи до декември.

"Имайки предвид възхода на икономиката от началото на тази година, пазарът е готов до средата на 2022 г. да се върне на предпандемичните нива. Това означава, че няма нужда настоящото споразумение да бъде удължено. Саудитска Арабия иска да си остави вратичка, тъй като стана ясно колко трудно се постигат споразумения. Много от държавите в ОПЕК+ разчитат изцяло на продажбите на петрол, за да запълват бюджета си, като виждат възможност да добавят свежи приходи в своите икономики", посочи Шуйцов.

Той е категоричен, че текущите раздори в ОПЕК+ ще доведат до разпадането му.

"Това е една кратковременна буря, която ще отмине. Покачването на цените на петрола им отменя пазарен дял. Най-вероятният сценарий е до 1-2 месеца да видим нова среща, на която има решение за постепенно увеличение на добивите", обясни финансовият анализатор.

Той не очаква да се стигне до ситуация, където има прекомерно много търсене и празнина в предлагането.

„Има достатъчно играчи, които да запълнят тези празнини. Може да наблюдаваме ръст на цените около 100 долара за барел, но това ще бъде кратковременно“, прогнозира Димитър Шуйцов.

Докъде ще доведат разногласията в ОПЕК+ и как ще се отразят те на цените на петрола? Ще доведе ли увеличението на петрола до инфлационен натиск? Ще се затварят ли още рафинерии? Какво очакват инвеститорите от евентуалното излизане на ирански петрол на пазара?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
korn
преди 2 години
ОПЕК- руснаци и мюсулмани определят цените на петрола и изнудват всички нопрмални хора по света да им плащат пари които не заслужават. Петрола се разплаща в долари. Тази схема на изнудване е договорена между САЩ и Русия, двете империи на злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още