IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се "пенсионира" ли достолепно индустрията за петрол и газ?

Тя трябва да планира този процес, защото иначе рискува да остави хаотично наследство

17:19 | 12.07.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Някои хора остаряват достолепно, планирайки десетилетия напред пенсионирането си. Други нe планират предварително и оставят хаотично наследство. Това са двата пътя, пред които сега е изправена индустрията за петрол и газ, пише Дениъл Литвин за Financial Times.

За да се постигне целта за ограничаване на повишаването на глобалните температури до 1,5° C спрямо прединдустриалните нива, оттеглянето на голяма част от световното производство на нефт и газ през следващите две до три десетилетия изглежда неизбежно. Но досега, независимо от нарастващите инвестиции във възобновяеми енергийни източници от някои петролни и газови компании, и сътрудничества като Петролната и газова инициатива за климата, усилията на сектора за овладяване на емисионната му траектория са категорично неравномерни.

Вярно е, че шепа големи, предимно европейски компании, наскоро си поставиха „нетна нулева“ цел не само за емисиите от техните операции, но и за тези от веригите за доставки, така наречените емисии от „обхват 3“. Въпреки това, дори и за тях, определенията за това, което е обхванато от целите, се различават, докато пътищата за постигането им могат да бъдат лошо дефинирани и да разчитат на намерения за „компенсиране“ на голяма част от техните емисии.

Други в бранша или определят нетни нулеви цели само за своите оперативни емисии, или все още изобщо не ги определят. Мнозина отхвърлят идеята за определяне на цели от „обхват 3“, като твърдят, че емисиите от крайната употреба са отговорност на клиентите.

Междувременно разнородна армия от климатични активисти и екологични инвеститори печелят поредица от извънредни акционерски резолюции и дела, изискващи по-бързи действия от големите петролни компании. Групи извън индустрията също са водещи в разработването на методологии за оценка дали климатичните планове на компаниите наистина са в съответствие с глобалните цели за намаляване на емисиите.

Цялата тази активност има свои собствени ограничения. Основните цели досега бяха големи компании, листнати на Запад, чувствителни към кампании, увреждащи бранда им. Но по-голямата част от петрола и газа в света се произвежда от държавни или непублични групи. Освен това остават ключови въпроси за това как да се разпредели тежестта от намаляване на добива на нефт и газ. Например трябва ли да се позволи на производителите с най-ниски разходи да продължат да добиват и има ли морален аргумент за привилегированост на износа от по-бедните страни?

На фона на всичко това индустрията сега има възможността да поеме обратно инициативата и да планира по-амбициозно „пенсионирането” си. Три вида натиск биха могли да имат мощен ефект.

Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
и китайците и индийците имат програми за електрификация на транспорта ... но като цяло техната консумация на петрол не ни грее , щото тя си е техен проблем на техните държави и прави на тех дефицити ... ние си гледаме основно европейската и хамериканската ... а тя намалява . и то не защото намаляват превозните средства , а защото се електрифицират ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Грешката ти е,че бъркаш тенденциите в няколко европейски държави,които са по-скоро нишов пример със световните тенденции.Колко мислиш влияе намаляването на бензиновите коли в Норвегия или Финландия в сравнение с огромния бум в държави като Индия,Пакистан на търсенето на нефт и газ?Потреблението на петрол вероятно ще нараства поне още 20 -30години, преди да почне да намалява, а за да се върне на досегашните нива ще му трябват още 15-20 години след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ето какво казва по въпроса Лари Финк, ръководител на най-голямата в света компания за управление на активи, BlackRock, към момента с 9 трлн $ фондове под управление:In his Venice speech, Fink also told leaders investors need a more consistent set of rules on climate-related disclosures and warned that the regulatory focus on publicly traded companies may have unintended consequences.One negative effect its having is creating a massive incentive for public companies to divest dirty assets, he said. Divesting, whether done independently or mandated by a court, might move an individual company closer to net zero, but it does nothing to move the world closer to net zero.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
хихи ... естествено че си заминава петролната индустрия . бавно и неотменимо . разгледай консумацията на петрол , а той основно е за транспорта , във водещите европейски икономики , заели се с електрификация на транспорта : норвегия , холандия , финландия , германия ... :))) ... да , има още годинки пред нея , но за силно ограничено приложение ... позяпай ... https://***.ceicdata.com/en/indicator/norway/oil-consumption
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Да бе Пеше, трубадуре на НАТО и МВФ !Всичко ще е слънчасало и вятърничаво!Стой та гледай !!Киловат за 10 ойро! И 1 дети на цяла фамилия!!Дай светъл пример !! по който да се равняваме ??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Статия написана от някой, дето няма връзка нито с действителността, нито със собствения си главен мозък. Въпреки всички писъци на екоталибаните, потреблението на нефт и газ расте... дори потреблението на въглища расте !!! Нека тия се пенсионират ако искат - те руснаците и арапите това чакат !!! Петролните компании имат избор - или да се вържат на екоталибанските глyпости, а след техния крах да правят опити отново да пробиват на пазар, който вече ще е зает от другите играчи, или да заложат на здравия разум, давайки на клиентите енергията, от която те се нуждаят... а ако някой екоталибанец ного врещи - да го намерят след 300 години на дъното на някой залив с бетонни блокчета на краката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
KMETA
преди 2 години
С 300 лева пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още