IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания намаляват за първи път от януари

Връхната точка на търсенето на имоти на Острова може би е премината, казват брокери

12:24 | 07.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са намалели за първи път от пет месеца през юни, което е индикация, че имотният пазар вероятно губи част от инерцията си с наближаващия край на данъчните облекчения, предава Bloomberg.

Средната цена на жилищата е намаляла с 0,5% до 260 358 паунда (359 хил. долара), сочат данни на ипотечния кредитор Halifax. Спадът следва покачването с 1,2% през май. От началото на годината цените са нараснали с 8,8% спрямо година по-рано.

„Важно е да поставим умерения спад в контекст, като средните цени все още са с над 21 хил. паунда по-високи спрямо същия период на миналата година след до голяма степен неочаквания период на ръстове“, коментира управляващият директор на Halifax Ръсел Галей. Великобритания Великобритания

Данъчно облекчение на стойност 15 хил. паунда за купувачите помогна на имотния пазар да избегне проблемите на по-широката икономика по време на пандемията. Но хората, които са продължили да търсят жилище миналия месец, почти сигурно са закъснели твърде много, за да се възползват изцяло от данъчния стимул, чиято постепенна отмяна започна от 1 юли.

Данните сочат, че купувачите търсят по-големи къщи извън градовете в резултат на 16-месечната блокада, която намали привлекателността на градовете и подхрани очаквания, че повече хора ще работят от вкъщи в бъдеще.

Цените в Лондон са нараснали с 2,9% на годишна база през юни, докато повечето други области са записали двуцифрен скок. Цените на жилищата в Уелс са се повишили с 12%, а в Северозападна Англия и Йоркшир те са записали най-силните си ръстове от началото на 2005 г. насам.

Макар че възстановяването на икономиката, недостатъчното предлагане и стимулираното от пандемията търсене на повече площи може да поддържат ръста на цените, темпът на растеж вероятно няма да е същият като през второто полугодие на 2020 г., прогнозират брокери на недвижими имоти, анализатори и кредитори.

Жилищният бум накара Английската централна банка да изрази притеснение през последно време. Анди Халдейн, който се оттегли като главен икономист на централната банка миналия месец, предупреди, че „нажеженият“ имотен пазар води до неравенство и може да подхрани инфлацията.

Докладът на Halifax е в контраст с данните на Nationwide Building Society, която отчете годишен ръст на цените от 13,4% миналия месец, най-силния от ноември 2004 г. насам. Одобренията за ипотечни кредити са нараснали през май.

„Очакваме годишният ръст да се забави малко повече до края на годината с очаквания скок на безработицата заради прекратяването на мерките в подкрепа на работните места. Освен това връхната точка в търсенето на купувачите изглежда е премината“, отбелязва Галей.

Отделни данни, публикувани вчера, показаха, че строителната индустрия във Великобритания е нараснала с най-бързия си темп от 24 години насам, стимулирана от ръста на жилищното строителство, предава Bloomberg.

IHS Markit съобщи, че ключовият ѝ индекс на мениджърите по поръчките е скочил до 66,3 пункта през юни. Икономисти прогнозираха скромно забавяне. Силното търсене подложи на натиск възможностите на снабдителните вериги да отговорят на очакванията и стимулира най-големия ръст на разходите за покупка от началото на воденето на статистика през 1997 г.

Това са поредните данни, които показват силно възстановяване на икономиката, след като правителството започна да разхлабва ограниченията заради коронавируса.

В същото време активността в строителството на бизнес имоти остава без промяна за пети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
От тук нататък постепенно банките ще се оттеглят,програми,подкрепи...и т.н.Очаква се и вдигане на лихви,особено при тази инфлация..да му мислят тези с ипотеки,или купили на тези безбожни цени в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Скоро и в цяла Европа. А за балона в България не ми се мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още