IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКР повиши дългосрочния рейтинг на Пощенска банка

През периода на преглед нивата на показателите за ликвидност на банката остават стабилни, отчитат от агенцията за кредитен рейтинг

14:00 | 07.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Пощенска банка</em></p>

Снимка: Пощенска банка

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) повиши дългосрочния рейтинг на Пощенска банка от BBB- на ВВВ при запазен краткосрочен рейтинг A-3, като по този начин той се изравнява с този на страната, и променя перспективата на „стабилна“.

Повишава се и дългосрочният рейтинг на банката по национална скала от A+ (BG) на AА- (BG), както краткосрочния ѝ рейтинг по национална скала от A-1 (BG) на А-1+ (BG), с което високо оценява стабилната позиция на банката сред водещите институции в страната.

Това поредно признание за дейността на банката се основава на силните оперативни резултати и на устойчивата лидерска позиция на финансовата институция в банковия сектор, аргументирана с редица качествени и количествени критерии и показатели, се посочва в становището на БАКР от 30.06.2021 г.

Повишаването на дългосрочния рейтинг на Пощенска банка от A+ на AА- със стабилна перспектива отново потвърждава цялостното положително въздействие върху баланса и дейността на Пощенска банка през първата година, постигнатите високи оперативни резултати, последователното подобряване на качеството на кредитния портфейл, както и системната устойчива позиция на банката сред водещите институции в сектора според редица качествени и количествени критерии и показатели.

БАКР акцентира, че се затвърждава значителното сравнително преимущество на банката при повечето показатели за качество на доходите и възвръщаемостта.

Високата оценка на БАКР отчита, че предвид безпрецедентната COVID–19 криза от 2020 г. и нейния ефект върху малкия и среден бизнес, Пощенска банка активно се е включила в различни програми за подкрепа на този икономически сегмент, сред които чрез споразумения с Българска банка за развитие (ББР) и Европейския инвестиционен фонд (JEREMIE и COSME), с отчитане на бъдещия им ефект, който се предвижда да бъде разгърнат през 2021 г.

Повишаването на рейтинга на финансовата институция е още едно доказателство, че Пощенска банка се характеризира с много добре диверсифициран корпоративен кредитен портфейл по отрасли без концентрация или значителна експозиция към рискови отрасли, засегнати в голяма степен от настоящата пандемична обстановка. От БАКР посочват, че през периода на преглед нивата на показателите за ликвидност на банката остават стабилни и продължават да я позиционират благоприятно от гледна точка на изложеността ѝ на ликвиден риск.

Пощенска банка се утвърждава сред водещите в банковата система на страната с ръстове на привлечени средства и активи, е уточнено в оценката на БАКР. Рейтинговата агенция отбелязва също така, че отчетеният за 2020 г. оперативен резултат на банката е с темп на повишение 18,9%, който е над два пъти по-висок от отчетения за предходната 2019 година (7,7%).

БАКР е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС, регистрирана съгласно Регламент № 1060/2009 на Европейския Парламент и на Съвета. Присъдените от БАКР кредитни рейтинги важат в целия ЕС и са изцяло равнопоставени с тези на останалите признати от Европейския орган за ценни книжа и пазарни агенции, без териториални или други ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още