IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забранява най-високите небостъргачи заради проблеми с безопасността

Забраната се отнася за сгради с височина над 500 м

15:45 | 07.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китай забранява строителството на най-високите небостъргачи, за да гарантира безопасността, заради нарастващи опасения за качеството на някои проекти, предава Bloomberg.

Забраната се отнася за сгради, които са с височина над 500 м, съобщи Националната комисия за развитие и реформа. Местните власти ще трябва също стриктно да ограничат строителството на кули, които са с височина над 250 м.

Комисията се позова на проблеми с качеството и рискове за безопасността в някои проекти, произтичащи от разхлабен контрол. 72-етажна кула в Шънджън беше затворена през май за проверки след съобщения за необяснимо клатушкане, което засили опасенията за стабилността на една от най-високите сгради в технологичния хъб.

Строителството на сгради над сто метра трябва да отговаря строго на размерите на града, където се намират наред с осигуряването на възможност за спасяването им от пожар, съобщи комисията.

„Правим го основно по съображения за сигурност“, казва Цяо Шътун, доцент по право от Хонконгския университет, който изследва имотни и градски закони. Изключително високите сгради „са по-скоро емблематични проекти за кметове и не са непременно ефективни“, допълва той.

Миналата година властите наложиха „принципна“ забрана на нови кули над 500 м. В света има само десет сгради, които надхвърлят тази височина, и пет от тях се намират в континенталната част на Китай, включително 632-метровата Shanghai Tower, сочат данни на Съвета за високи сгради и градски хабитат.

Клатушкането на SEG Plaza през май накара местните власти да започнат проверка, а американското консулство в Гуанджоу призова американците да избягват района. Разпространени видео записи показаха бягащи хора. Сградата остава затворена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още