IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците без статут се изправят пред несигурно бъдеще във Великобритания

Повечето от хората, които не са спазили срока за подаване на заявление за уреждане на пребиваването в страната, са от региона на Централна и Източна Европа

23:11 | 07.07.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Вратите на Обединеното кралство официално се затвориха.

На 30 юни британското правителство затвори своята схема за уреждане на статута на гражданите на държави от ЕС в страната въпреки призивите на групите за права на гражданите на ЕС за удължаване на крайния срок, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Повече от 6 млн. граждани на ЕС са подали молби за формализиране на статута си във Великобритания. Според правозащитните организации обаче смятат, че са останали 150 000 души, като за много от тях се смята, че са от Централна и Източна Европа.

Сега има дълбока загриженост какво ще се случи с тези хора. Те вероятно ще бъдат депортирани, въпреки че са живели и работили законно във Великобритания - в някои случаи с години.

Системата EUSS позволи на гражданите на страни от ЕС, които са пребивавали в Обединеното кралство към 31 декември 2020 г., да кандидатстват или за статут „заселен“ (еквивалентен на постоянно пребиваване и обикновено се предоставя на тези, които са живели във Великобритания пет години или повече), или за „предварително уреден“ (за всички, които са пребивавали в страната до 5 години).

И двете групи притежават същите права, както преди излизането на Великобритания от ЕС, включително правото да работят и да останат в страната за неопределено време.

Две страни от Централна и Източна Европа - Полша и Румъния, представляват почти една трета от всички заявления в EUSS. Между стартирането на схемата през 2019 г. и 31 март 2021 г. (последната дата, за която Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство публикува разбивка на данните), са кандидатствали над 975 000 поляци и 918 000 румънци.

През 2019 г. Министерството на вътрешните работи изчисли, че общият брой на хората, отговарящи на условията за кандидатстване по схемата, е между 3,5 милиона и 4,1 милиона. Очакваше се само 370 000 румънци да кандидатстват.

Подценени са и заявленията от България: очакваше да кандидатстват около 120 000 души, но до март 284 000 бяха направили това. Оттогава кандидатурите вероятно са надвишили 300 000. Това превръща българската общност на Острова в третата по големина.

Броят на заявленията от Литва също е забележителен. Със своите 245 240 тя представлява почти една десета от населението на страната.

Тези, които са успели да кандидатстват - и които вече са получили потвърждение за статута си - могат да се смятат за късметлии. От приблизително 500 000 души, кандидатствали само през юни, мнозина тепърва ще получат потвърждение за статута си и са в административна неизвестност.

Междувременно тези, които не са кандидатствали, ще се считат, че живеят в Обединеното кралство незаконно и вече няма да могат законно да работят, да наемат имущество, нито да имат достъп до безплатно здравеопазване и дори биха могли да бъдат обект на депортация.

Каролина Биличка е доброволец в благотворителната организация Settled и подпомага полските граждани при кандидатстване по схемата. Тя се опасява, че много семейства не осъзнават необходимостта да регистрират децата, както и възрастните.

Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Точно обратното. За да си на социалки, значи че законно пребиваваш в страната и си част от системата. Проблеми ще имат тези които са работели на черно, не са плащали данъци и са ходели само на гурбет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 години
В UK с проблеми ще се окажат само тия на социалки.Всички други са си ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Алуна Лепадату, която работи за тръста Luton Roma, твърди, че гражданите на ЕС от ромската общност са сред тези, които са най-негативно засегнати от схемата за заселване. Мнозина от тях, потърсили помощ в нейната неправителствена организация, често не говорят английски, нито официалния език на държавата, от която идват, което допълнително затруднява достъпа до информация за необходимостта от кандидатстване за статут.Ми да ходят в Индия, нали всичките знаят индийски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още