IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри 12 млн. лв. за ремонт на общежития, детски градини и училища

Средствата ще се използват за ремонт на общежития, изграждане на нови и разширяване на съществуващи детски градини и модернизиране на гимназии

17:37 | 07.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Служебното правителство одобри на днешното си заседание малко над 12 млн. лв. за ремонт на студентски общежития, изграждане на нови и разширяване на съществуващи детски градини и модернизиране на професионални гимназии в страната, съобщава правителственият пресцентър.

Разходи на стойност 10 млн. лв. са одобрени по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за тази година. Средствата ще се използват за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития и за плащания по седем договора за модернизиране на професионални гимназии, които се изпълняват по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

През септември 2020 г.  бяха предоставени 66 млн. лв. за ремонтиране на студентски общежития. Държавните висши училища започнаха процедури по възлагане на обществени поръчки, но не успяха да усвоят средствата до края на годината. Затова се наложи те отново да бъдат разчетени в бюджета за 2021 г.

Целта е да бъдат подобрени социално-битовите условия на студентите. Ще се инвестира в енергийната ефективност на сградите и осигуряване на съвременна среда за подготовка.

Модернизирането на професионалните гимназии цели да се подобри материално-техническата база на общо 103 държавни професионални гимназии. Първоначалната сума по договорите, сключени в периода 2016-2017 г., е 110 513 000 лв. При изпълнението обаче са възлагани допълнителни наложителни дейности, които не е можело да бъдат предвидени при обявяване на поръчката.

Освен допълнителните 10 млн. лв. от бюджета са необходими още близо 752 хил. лв., които ще са за сметка на преструктуриране на разходите по бюджета на МОН.

С друго свое решение правителството отпусна близо 2,2 млн. лв. за изграждане на нови и разширяване на съществуващи детски градини в шест общини. Средствата са част от националната програма за строителство и реконструкция на детски учебни заведения и училища.

102 хил. лв. получава  община Банско за изграждане  на асансьор в новострояща  се детска градина. На община Сандански се отпускат малко над 1,4 млн. лв. за строителство на нова детска градина, като сумата е половината от стойността на проекта. Близо 550 хил. лв. са осигурени за община Несебър за разширение на детска градина „Слънце“. Общините Дългопол, Костинброд и Самоков се финансират за различни дейности по проекти за нови детски ясли и градини и училища или разширяване на съществуващите.

Държавната програма цели да подпомогне общините да гарантират здравословни и качествени условия на обучение в детските ясли, детските градини и училищата и да преодолеят недостига на свободни места.

Сред заложените цели са още успешно въвеждане на задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца и увеличаване на училищата, в които обучението се провежда на едносменен режим.

По програмата в рамките на три години до 2022 г. са осигурени 210 млн. лв., с които ще се финансират общо 136 проекта. 89 от тях са за нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи. 41 училища и 6 професионални гимназии ще получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция на съществуващи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още