IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще забави оценката на Плана за възстановяване на Унгария

Източници на Politico твърдят, че проектите не отговарят на изискванията на Брюксел

17:57 | 07.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) няма да се произнесе навреме по Плана за устойчивост на Унгария, пише европейското издание Politico, позовавайки се на свои източници. Страната очакваше зелена светлина на проектите до 12 юли, а след това и одобрение от Европейския съвет.

Планът не отговаря на няколко от основните критерии, включително и за борба с корупцията, коментират европейски висши чиновници. Будапеща очаква 7,2 млрд. евро под формата на грантове от европейската схема за възстановяване на общността след пандемията от коронавируса.

Правилата за разпределението на средствата по Next Generation EU предвиждат националните планове да са насочени към "всички или значителна част" от специфичните препоръки към членовете, отправени от ЕК. Една от тях за Унгария е укрепване на законодателната рамка за борба с корупцията, включително чрез подобрянане на работата на прокурорите и достъпа до публична информация, както и подобряване на независимостта на съда.

Говорител на ЕК беше категоричен, че в Брюксел работят по оценка на унгарските предложения в Плана за възстановяване, но без да даде повече подробности.

Това развитие на нещата съвпадна с дебатите в Европейския парламент относно резолюция с искане за оказване на натиск срещу унгарското правителство заради законодателството, предвиждащо дискриминация срещу малцинства на сексуална основа. По време на срещата на Европесйкия съвет през юни колегите на унгарския премиер Виктор Орбан го критикуваха за това законодателство.

На този етап от ЕК не коментират какви са следващите действия по отношение на Плана. Според източниците на Politico обаче сега Будапеща трябва да преработи проектите спрямо исканията на Брюксел.

Унгария внесе своето предложение за парите по Next Generation EU на 12 май. В основата му са проекти, които да подпомогнат енергийния преход, дигитализацията и развитието на кръговата икономика. Страната залага и на мерки в областта на здравеопазването, проучванията и публичната администрация, става ясно от съобщение на ЕК.

По правилата Брюксел има два месеца, за да анализира подадената национална заявка и да се произнесе по нея. След одобрението и от Европейския съвет страните могат да получат първите траншове в размер на 13% от средствата, предвидени за държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още