IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившата съпруга на Бил Гейтс вече има вратичка за оттегляне от фондацията им

Двамата са се уговорили да привлекат нови попечители и са се ангажирали да дарят още 15 млрд. долара от личното си богатство

20:42 | 07.07.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мелинда Френч Гейтс. <em>Снимка: Michael Short/Bloomberg</em></p>

Мелинда Френч Гейтс. Снимка: Michael Short/Bloomberg

Фондация „Гейтс“ обяви план, който ще позволи на Мелинда Френч Гейтс да подаде оставка като съпредседател и да получи „лични ресурси“ от бившия си съпруг за собствени благотворителни усилия, ако тя или Бил Гейтс решат, че вече не могат да работят заедно, съобщава FT.

Планът ще влезе в сила след две години. Той беше представен в сряда заедно с редица други промени в корпоративното управление, целящи да осигурят дългосрочното бъдеще на най-голямата частна филантропска фондация в света в момент на несигурност.

За първи път Мелинда Френч Гейтс публично разпространява идеята да напусне фондацията, откакто тя и Гейтс обявиха през май, че прекратяват 27-годишния си брак.

В интервю Марк Сузман, изпълнителен директор на фондацията, казва, че двамата искат да бъдат „прозрачни“ по въпроси, произтичащи от развода им, и допълва, че не вярва, че в крайна сметка ще прекратят работните си отношения.

„Бил и Мелинда, както поотделно, така и заедно, ме увериха в твърдото си намерение да продължат да работят заедно като съпредседатели в дългосрочен план и точно това планираме“, коментира Сузман.

Този ангажимент, по думите му, се подчертава от факта, че Бил и Мелинда са решили да дарят още 15 млрд. долара от личното си богатство на фондацията. Те са се договорили и да привлекат нови външни попечители, които да подпомогнат организацията, след като Уорън Бъфет, най-големият донор и единствен външен попечител, обяви през миналия месец, че се оттегля.

Все още не са взети решения относно броя на попечителите или тяхната точна роля при вземането на решения, казва Сузман. Той и Кони Колингсуърт, главен оперативен директор, планират да представят предложения на бившата двойка до януари, след като проучат други организации.

Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс изградиха фондацията през последните 21 години от състоянието, което Бил натрупа като съосновател на Microsoft. Организацията бързо се превърна в една от най-влиятелните сили в глобалната политика за обществено здраве и развитие.

Когато обявиха раздялата си, двамата увериха служителите и партньорите си, че ще продължат мисията на фондацията. Тези уверения донякъде се подкопават от страхотните бракоразводни адвокати, наети от всеки, както и съобщенията, че Мелинда е много ядосана заради връзките на Бил Гейтс с Джефри Епщайн, финансист, който се самоуби в затвора преди две години, докато чакаше обвинения за трафик на непълнолетни жени.

Чрез говорител Гейтс заяви, че съжалява за асоциациите, които пораждат оотношенията му с Епщайн, както и че се е срещал с него, за да обсъждат филантропски проекти.

Някои предполагат, че Бил и Мелинда вече ще следват свои собствени благотворителни пътища, вероятно в ущърб на фондацията. Мелинда има собствен фонд от 5 млрд. долара, Pivotal Ventures, фокусиран върху каузи, свързани с жените. Бил има отделен фонд, посветен на технологиите за чиста енергия.

Сузман прогнозира, че фондацията ще продължи да бъде фокусът на бившата двойка. Миналата седмица те обявиха плановете си да инвестират 2,1 млрд. долара за подобряване на равенството между половете за петгодишен период, което е най-големият единичен ангажимент досега.

В бележка до служителите Мелинда Френч Гейтс посочва, че промените в управлението носят по-разнообразни перспективи и опит за ръководството на фондацията. Вярвам дълбоко в мисията на фондацията и оставам напълно отдадена като съпредседател на нейната работа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
хахаха, нима може да си вземеш дарените пари обратно ... ? :):)баси лицемерието е това нещо "благотворителноста" ! Процес за купуване на индулгенция от съвременните робовладелци (а.к.а богатите бизнесменйе) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
статийката поражда единствено усмивка ... саркастична .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още