IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насилието над жени струва на ЕС 290 млрд. евро годишно

Разходите за насилие, основано на пола, са най-високи в Германия, Франция, Италия, Испания, Полша и Румъния, според данни на организация

21:35 | 08.07.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хиляди жени излязоха на протест в Турция, след като властите обявиха, че страната се оттегля от Истанбулската конвенция. <em>Снимка: EPA/SEDAT SUNA</em></p>

Хиляди жени излязоха на протест в Турция, след като властите обявиха, че страната се оттегля от Истанбулската конвенция. Снимка: EPA/SEDAT SUNA

Годишните разходи, свързани с насилието, основано на пола (срещу жени), в Европейския съюз (ЕС) се оценяват на 290 млрд. евро, според проучване на Европейския институт за равенство между половете (EIGE), цитирано от онлайн изданието EUObserver.com.

Насилието от страна на интимен партньор, което се е увеличило значително по време на пандемията, представлява повече от половината от цената на насилието, основано на пола, - 151 млрд. евро, сочат още данните.

Числата са с около една трета по-високи от предходните оценки, подчертава организацията.

Всяка трета жена в ЕС на възраст 15 и повече години е преживяла физическо и/или сексуално насилие. Общо 22% от европейките са преживели насилие от интимен партньор.

"Човешкият живот, болката и страданието нямат цена. Въпреки това, знаейки цената на насилието, това може да помогне на страните от ЕС да насочат парите там, където наистина са необходими - и където ще са най-рентабилни", казва директорът на EIGE Карлиен Шееле.

Цената произтича от намаляването на качеството на живот на жертвата от претърпените физически и емоционални вреди в резултат на престъплението (56 процента), наказателното правосъдие (21 процента) и загуба на икономическа продукция (14 процента).

Докладът показва как насилието оказва отрицателно въздействие върху способността на жертвите да работят, което се отразява както на тяхната производителност, така и на времето, в което не са работили. Включват се и здравните разходи, услуги за гражданско правосъдие (например за разводи и производства за попечителство над деца), помощ за жилище и закрила на детето.

В ЕС разходите за насилие по полов признак са най-високи в Германия (54 млрд. евро годишно), Франция (43 млрд. евро), Италия (38 млрд. евро), Испания (30 млрд. евро), Полша (24 млрд. евро) и Румъния (12 млрд. евро).

Шееле посочва, че държавите от ЕС трябва да инвестират повече в услуги и дейности, които предотвратяват насилието над жени и защитават жертвите. "Това е както морален императив, така и разумна икономика", казва тя.

Организацията призовава страните да започнат да събират по-точни данни от публични служби като правоприлагащите органи и правосъдието, за да се изчисли максимално точна цена на разходите за насилието, основано на пола.

Съгласно Истанбулската конвенция, международен договор за защита на жените от насилие, събирането на подробни данни за различни форми на насилие, основано на пола, е задължително за всички, подписали документа. България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия все още не са ратифицирали конвенцията, а Турция официално се оттегли от нея. Полша може да е следващата, която да направи това, особено след като премиерът Матеуш Моравицки коментира миналата година, че документът не е съвместим с конституцията на Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Сигурен съм че назначаването на ЛГБТ активисти из администрацията на ЕС струва много повече от това, тъй като повечето от тях не стават за обсолютно нищо, просто ползват предимства на политиката. Както и издръжката и обгрижването на болни мозъци и объркани физиологии също е много по-скъпо от посочените 290 милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
KMETA
преди 2 години
Де да се запиша на минимална заплата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
KMETA
преди 2 години
Де да се запиша на минимална заплата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Че то тогава от алкохол ще е трилион...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още