IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият директор на "Александровска" се захваща с просрочените задължения

Атанас Атанасов ще подготвя болницата за нова COVID вълна

10:12 | 08.07.21 г.
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Сред приоритетите на новия директор на "Александровска“ болница е съставяне на план за справяне с просрочените задължения. Това обяви новият ръководител на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов по bTV, след като приключи едномесечната сага със смяната на ръководството.

Новият директор д-р Атанас Атанасов и новият съвет на директорите вече са вписани в Търговския регистър.

"Първо трябва да се анализират причините за тяхното натрупване... ще направим бърз преглед на всички договори, които са подписвани с доставчици, ще видим къде и как биха могли да се предоговорят някои от просрочените задължения и, разбира се, ще си поставим цели с конкретни лица от ръководството на болницата, които да натоварим с контролиране на изпълнението им – цели, които да са измерими и да бъдат в посока бързо подобряване на финансовото състояние", заяви той. 

Директорът добави, че има информация за известни противоречия между различни групи от работещите в лечебното заведение, но до промени в неговия екип би се стигнало само при нужда от оптимизиране на дейността най-вече в административната ѝ част. Сред основните приоритети на новото ръководство ще бъде и подготовката на болницата за евентуална нова вълна на коронавирусната пандемия. По думите му болницата има финансов ресурс, за да го направи.

Към момента единствената информация, с която той разполага за проблемите на болницата, е от отчетите, които са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването. Предстои в следващите седмици да бъде направен бърз ситуационен анализ, за да бъдат идентифицирани основните проблеми на лечебното заведение.

От справките, които бяха публикувани за финансовото състояните на болницата, всъщност се вижда, че тези близо 68 млн. лева касаят общата загуба с натрупвания в годините.

По думите му става въпрос за загуба с натрупвания, която е в размер на 67,9 млн. лева при записан собствен капитал на търговското дружество от 70 млн. лева, което говори, че има тенденция към декапитализация.

Новият директор на "Александровска" добави, че в случай, че му бъде поискано съдействие от страна на КПКОНПИ за проверката, свързана с проф. Димитър Буланов (бившият директор на болницата, бел. ред.), той ще окаже такова.

Казусът с финансовото състояние на "Александровска“ болница стана гореща тема в публичното пространство, след като служебният здравен министър Стойчо Кацаров съобщи за огромни дългове на лечебното заведение.

Констатирана беше трайна тенденция за влошаване на финансовото състояние на лечебното заведение през последните 10 години. 2012 г. е последната година, през която е отчетен текущ положителен финансов резултат за УМБАЛ „Александровска“, посочва се в доклада.

В доклада се казва още, че през 2013 г. е извършена промяна в управлението на болницата, като за изпълнителен директор е определен д-р Костадин Ангелов (бившият министър на здравеопазването от ГЕРБ, назначен от Бойко Борисов, бел. ред.)

За периода 2013 г. - 2020 г. (през който директор е Костадин Ангелов, бел. ред.) реализирането на загуба става трайна тенденция за дейността на дружеството, пише в доклада, като се дава разбивка по години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още