IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите наеми в САЩ са трайна тенденция с последици за цялата икономика

През първото полугодие средната цена на наемите отвъд Океана е нараснала с 9,2%

10:43 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Наемите на жилища в американските градове растат, като изцеждат финансите на домакинствата с ниски доходи и застрашават консенсусното мнение, че инфлацията скоро ще се забави, предава Bloomberg.

Средната цена на наемите в САЩ е нараснала с 9,2% през първото полугодие на 2021 г., сочат данни на Apartment List. Макар че част от ръста отразява възстановяването на цените, които намаляха по-рано по време на пандемията, компанията за недвижими имоти отбелязва, че сега наемите са по-високи, ако бяха запазили траекторията си преди COVID. САЩ САЩ

Наемите продължават да растат бързо, точно в периода от годината, когато най-голям брой наемни договори трябва да бъдат подновени, блокирайки милиони наематели в по-високи месечни разходи. Допитвания на Федералния резерв в Ню Йорк и на Fannie Mae показват, че наемателите очакват още по-голям ръст от 7% до 10% през идната година.

По-високите наеми са един от тези ценови ръстове, които трудно се преобръщат за разлика от много други, които съпътстваха повторното отваряне на икономиката – от дървесина до използвани коли.

Това означава, че продължителен ръст на цените на наемите може да се окаже по-голямо предизвикателство за становището на Федералния резерв, споделяно от повечето инвеститори, че настоящото ускоряване на инфлацията ще се окаже преходно.

По-трайна тенденция

„Тенденцията е по-трайна, отколкото при други компоненти в момента. Когато подписвате наемен договор, той е средно за около година“, коментира Сара Хаус, икономист в Wells Fargo.

Друга последица от повишаването на наемите е разширяването на неравенствата на жилищния пазар, което води до по-голяма пропаст в доходите и богатството. Някои анализатори определят възстановяването от пандемията като К-образно, тъй като ползите се насочват към богатите.

Цените на жилищата отчетоха най-големия си ръст от над 30 години през 12-те месеца до април. Скокът с 15% на бенчмарковия индекс Case-Shiller през същия период „ще доведе до ръст на богатството с 45 хил. долара за обичаен собственик на жилище“, коментира Лорънс Юн, главен икономист в Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Много от тези собственици рефинансират ипотечни кредити при исторически ниски лихви по време на пандемията, намалявайки месечните си вноски, въпреки че стойността на жилището им расте. Миналата година в САЩ е имало около 9 млн. сделки за рефинансиране, сочат данни на CoreLogic. Те са довели до средни спестявания от около 180 долара на месец за кредитополучател, който трябва да плаща ипотечен кредит със срок от 30 години.

В същото време разходите на наемателите, чийто обичаен доход по данни на имотната компания Zillow отпреди пандемията е наполовина на този на собствениците, растат. Много от тях са изправени пред заплахата от принудително изгонване от дома след изтичането на федералния мораториум в края на юли. САЩ САЩ

Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още