IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се тревожете прекалено за инфлацията в САЩ

Тя вероятно ще остане известно време над 2%, може би дори над 3%, но не и 5%

16:48 | 13.07.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако се тревожите за връщане към двуцифрената инфлация от 70-те и 80-те, успокойте се. В момента има голямо безпокойство заради шокиращата 5-процентна инфлация (за годината до май 2021 г.) в последния индекс на потребителските цени (CPI). Не сме виждали толкова високи данни от 13 години, но огромните шокове върху предлагането от дните на двуцифрена инфлация не са налице, а и Федералният резерв няма да позволи на инфлацията да скочи. Със сигурност обаче е възможно инфлацията да се задържи за известно време над целта на Фед от 2%, пише за Wall Street Journal Алън Блайндър, професор по икономика в Принстънския университет и бивш зам.-председател на Федералния резерв (1994-96 г.)

Две различни мерки за инфлацията привличат вниманието. Повечето хора се фокусират върху CPI, който достигна впечатляващ ръст от 5%. Финансовите пазари обръщат повече внимание на нещо, наречено имплицитен дефлатор на разходите за лично потребление (PCE), тъй като целта за инфлацията на Фед от 2% касае именно него.

Има ли значение? Да. Първо, инфлацията на CPI обикновено надвишава тази на PCE. Историческата средна разлика между двете е 0,4% годишно, но има моменти, когато тя е много по-голяма - като днешната, когато CPI се покачва с 5%, при само 3,9% ръст за PCE. 

Макар че 3,9% е по-добре от 5%, този темп все още е далеч над целта на Фед от 2%. Въпреки че ръководителите на Фед омаловажават неотдавнашния инфлационен скок като преходен, инфлационните паникьори не са убедени.

Една от причините е, че след като инфлацията веднъж се повиши, е трудно да се намали. Обикновено това е вярно. Но настоящите скокове на инфлацията се дължат на специални преходни фактори. Видяхме покачването - 12-месечната инфлация на PCE скочи от 1,2% на 3,9% за пет месеца, но с разсейването на тези преходни фактори спадът вероятно ще дойде.

Голяма част от тазгодишния инфлационен ръст може да се отдаде на два преходни фактора: отскачане от аномалната дефлация в началото на 2020 г. и тесни места при отварянето на икономиката.

Един лесен начин да се оцени значението на специалните фактори е да се направи справка с коригираната средна инфлация, измервана от два от клоновете на Федералния резерв. Тези мерки пренебрегват цените с най-висок и най-нисък ръст, като се фокусират върху останалите.

Оказва се, че средната инфлация според клона в Далас (PCE) през последните 12 месеца е 1,9%, а тази на клона в Кливлънд (CPI) е 2,6%. Не е много тревожно. Крайните стойности с висока инфлация - като цените на употребявани автомобили и енергията - не са илюзия, но няма да се задържат.

Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Бе мен сън не ме лови, вие не се тревожете.Айде холан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
NoPanic
преди 2 години
Не се тревожим, но сме блокирани отвсякъде. Искам да разширя бизнеса, но нямам гаранция, че след 3 години лихвите по заемите няма да са двуцифрени или пък, че затварянията няма да станат новата нормалност. Не ме тревожи и липсата на служители заради което отказваме поръчки - благодарение на имотния балон демографията е закопана за десетилетие напред. Авторът спи спокойно, но реалността ще го събуди със звучен шамар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Не, опитва се от вувузелата да изкара звуци на флейта..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 2 години
Тия статии винаги са ми били интересни - автора кой иска да успокои: себе си или читателите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Дупката в Титаник не е много голяма. Дори средната и големина за времето на пътешествието е под 10 см. Освен това дупката е само от едната страна, а ако погледнете откъм другия борд - там реално няма дупка. През годините средностатистическата разлика между двата борда е била около 0, макар че с последните няколко часа има леко изместване на тези стойности. Няма място за тревога, защото след още няколко часа разликите в двата борда ще изчезнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
И не се натягай толкова, много си бял за CNN.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Пеше, то и комунизма щеше да е во веки веков, но се срути за година! Димя малко преди това, но срутването изненада всички. Или поне плебса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още