IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Мерките срещу Ant ще бъдат приложени и при други фирми за разплащания

Пекин планира да продължи да държи контрола над финтех сектора

11:42 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската централна банка заяви, че антимонополните мерки, използвани срещу финтех звеното Ant Group на гиганта в електронната търговия Alibaba, ще бъдат прилагани и към други компании за разплащания, предава Ройтерс.

През ноември Китай отмени планираното листване за 37 млрд. долара на Ant Group, предвид нарастващите опасения за банките, използващи технологичните платформи на трети страни като Ant за поемане на заеми, на фона на притесненията от нарастващи дефолти и влошаване на качеството на активите.

Водени от централната банка, през април регулаторите изискаха обширно преструктуриране на финтех гиганта, принуждавайки го да се превърне във финансов холдинг, както и да прекъсне връзките между приложението за разплащания Alipay и другите му бизнеси. 

“Монополистичното поведение съществува не само в Ant Group, но и в други институции“, коментира по време на конференция в Пекин Фан Ифей, заместник-управител на Китайската централна банка.

Фан твърди, че мерките ще бъдат обявени скоро, но не разкри повече подробности.

Фан коментира, че скоростта на развитие на индустрията за разплащания в Китай е била особено бърза през последните години, но в същото време е имало „монопол и прекомерно разширяване на капитала по време на това развитие“.

Китайската екосистема за онлайн разплащания е доминирана от Alipay на Ant и WeChat Pay на Tencent.

През 2020 г. Китайската централна банка призова най-голямата антимонополна агенция да разгледа дали не е необходимо да разследване на Alipay и WeChat Pay, подтикната от дуопола и влиянието им на пазара.

Tencent не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още