IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МО: Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без опит, без критерии и търг

Парите на данъкоплатците са харчени непрозрачно и без финансов контрол, обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов

13:17 | 08.07.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка: БГНЕС

Финансовите и материалните ресурси на Министерството на отбраната не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавността. Парите на данъкоплатците са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия, непрозрачно, както и без липса на адекватен мениджмънт, административен и финансов контрол. Това обяви на брифинг министърът на отбраната Георги Панайотов, който информира за резултатите от назначени от него проверки.

Министърът започна с „кашата“ около по инфраструктурата на "Граф Игнатиево" за F-16. Той обяви, че фирмите за извършване на дейности по инфраструктурата на "Граф Игнатиево" за F-16 са били селектирани без ясни критерии и търг.

Екипът на Панайотов в министерството е открил, че не е проведен международен конкурс с участници, които имат опит с изграждането на такава инфраструктура. „Изборът на строителите в Граф Игнатиево и Безмер е правен без никакъв критерии. Не намерихме никакви документи, които да показват на каква база са избрани“, посочи министърът.

Фирмите са получавали поръчките без търг. А за остойностяването на самите проекти не е ясно дали посочените стойности дали отговарят на обективни критерии.

„Намерихме докладни записки, които съдържат текст: „Ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви предложим да сключите договор с нея“. Не стават ясни причини и аргументи. Не можахме да разберем защо стойностите на проектите са точно такива“, каза министърът. 

Отговорната дирекция в Министерството на отбраната - главна дирекция "Инфраструктура на отбраната", не е свършила нищо и не е проверила дали отговарят на обективни критерии, посочи Панайотов.

Според план графика за изпълнение на договорите за „Граф Игнатиево“ трябва да се извършват строителни работи, но това се случва само по три от контрактите, а останалите били на идеен проект, каза още Панайотов.

По думите му "някой е решил, че разходите по „Граф Игнатиево“ ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани разговори с централата на Алианса. „НАТО ни уведоми, че няма да поеме разходите, това е наше задължение", каза военният министър.

В момента се търсят и 53 млн. лева за изграждане на пистата на "Граф Игнатиево", които не са заложени в първоначалния проект. Отделно не е помислено за супервайзър на проекта, защото договорите са 44, на практика няма координатор. Цялата тази каша може да доведе до забавяне на пристигането на изтребителите F-16, посочи Панайотов. Закъснението е за период от 6 до 8 месеца, ако „кашата се оправи бързо“. Не се знае колко ще струва на бюджета това забавяне. "Подходено е непрофесионално, хаотично и ние предприемаме мерки, за да оправим всичко това, за да може проектът да бъде изпълнен с неголямо закъснение", допълни министърът на отбраната.

От всички подписани договори в министерството авансовото разплащане е на 100%. Като пример министърът даде отново "Граф Игнатиево", където през ноември 2020 г. започнали да се сключват договори и е плащано на 100%. През януари и февруари 2021 г. отново са били извършвани авансови плащания в размер на 100%. „За какво са изплатени тези авансови плащания, без да е закован нито един пирон, попита реторично Панайотов.

99% от обществените поръчки за „Граф Игнатиево“ са възложени директно, без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лв. и само 680 хил. лв. са заделени за фирми, селектирани с конкурс.

Редица нарушения са установени и при проверката на "Терем".

Към момента групата фирми имат възможност да ремонтира само стара съветска техника, друго не може да прави. За последен път групата е била на печалба през 2017 г. През годините не е направено нищо за модернизиране, нови технологии и мощности. Дружествата работят на загуба. Съветът на директорите не е приемал правила за работата си, като хоризонтът им е до септември тази година, няма никакви други договори.

На фона на това финансово състояние ръководството на холдинга се е ползвало от редица социални придобивки - използвани са служебни автомобили за лични цели, ходели са на командировки в чужбина без видима причина и резултати, давани са бонуси от три минимални работни заплати за Коледа, за Великден, на дамите и за 8 март, както и при излизане в отпуск, съобщи Панайотов.

Предприети са действия за смяна на членовете на Управителния съвет на „Терем“.

Георги Панайотов съобщи още, че военното ведомство разполага с над 1000 имота с отпаднала необходимост. Няма концепция за стопанисването и управлението им, няма визия за тях. В същото време годишните разходи за тях са били 23 млн. лв. Но за какво са давани те, запита министърът риторично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
бащицата ти и тумбак воевода са за панделата ... миговете и сушките нямаха проблеми с графа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
"...ръководството на холдинга се е ползвало от редица социални придобивки - използвани са служебни автомобили за лични цели, ходели са на командировки в чужбина без видима причина и резултати, давани са бонуси от три минимални работни заплати за Коледа, за Великден, на дамите и за 8 март, както и при излизане в отпуск..." - това НЕ Е САМО В ТЕРЕМ , това е масова практика във ВСИЧКИ държавни и общински фирми , агенции и службички ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още