IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтрива над 400 пункта на фона на опасенията около глобалната икономика*

Акциите на Carnival и Royal Caribbean поевтиняват с над 2%, докато тези на American Airlines и Delta Air Lines изтриват по около 2% от стойността си

17:12 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси стартират редовната търговия на червена територия заради опасенията сред инвеститорите относно възстановяването на глобалната икономика от пандемията от коронавирус, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който отразява търговията с акциите на 30-те най-големи американски публични компании, изтрива 443,74 пункта, или 1,28%, от стойността си, понижавайки се до ниво от 32 238,05 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 1,34% до 4299,69 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 1,46% до равнище от 14 451,08 пункта.

Новите данни за безработицата на Министерството на труда в САЩ за седмицата, приключила на 3 юли, показват неочакван ръст до 373 000 на заявленията за обезщетение при безработица, което сигнализира за забавяне на възстановяването от коронавируса.

Спадовете на борсата са водени от компании, които са особено чувствителни към икономическото възстановяване. Акциите на Carnival и Royal Caribbean поевтиняват с над 2%, а American Airlines и Delta Air Lines изтриват по около 2% от стойността си. Цената на акциите на Boeing се понижава с 1,7%, докато книжата на Ford Motor Co. поевтиняват с 2,5 на сто.

щатски щатски

Акциите на производителите на чипове също страдат от инвеститорски отлив. Цената на книжата на Micron, NVIDIA, Qualcomm, Intel и Applied Materials се понижава с по над 2%.

Инвеститорите се обръщат към безопасността на държавните ценни книжа, изтласквайки доходността по 10-годишните американски облигации под 1,25% до най-ниското им ниво от края на февруари насам.

Въпреки икономическото възстановяване и ускорената инфлация доходността по 10-годишните облигации продължава да намалява. През юли тя достигаше 1,58%, докато през март нивото ѝ беше 1,78 на сто.

Трейдърите имат различни мнения относно причините за намаляващата доходност, като мнозина се позовават на опасенията, свързани с забавящото се възстановяване, чийто пик в скоростта може вече да е останал зад гърбовете ни. 

Акциите на Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs и други финансови компании също поевтиняват, тъй като перспективите за тяхната рентабилност намаляват на фона на по-ниските лихви.

"Нищо не предполага, че спадът на доходността е приключил", пише в бележка до клиентите Кристофър Харви от Wells Fargo. „Един рязък спад под 1,25% може да накара портфолио мениджърите да повярват, че нещо не е наред или че нещо се е повредило", добавя той.

Харви смята, че изкупуването на облигации има по-технически характер и не се дължи на макроикономически фактори.

Опасенията относно глобалното икономическо възстановяване бяха подсилени от готовността японските власти да забранят публиката на летните Олимпийски игри в Токио на фона на новата вълна на коронавируса, която предизвика отново въвеждане на извънредно положение в японската столица.

Очаква се феновете да бъдат изключени от всички събития в Токио и околните райони, пише вестник Asahi, позовавайки се на неидентифицирани високопоставени правителствени източници. Решението се взема в момент, в който правителството обяви, че ще обяви извънредно положение за града.

В същото време броят на починалите от коронавирус продължава да нараства, надхвърляйки 4 млн. броя към сряда, тъй като страни като Индия се сблъскват с огнища на нови, по-заразни варианти.

Доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации се понижава съответно до 1,28% и 1,898 на сто.

Доларовият индекс отчита спад от 0,37% до 92,3 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава  с 0,78% до 72,86 долара за барел, докато тази на американския WTI отчита спад от 1,09% до 71,41 долара за барел.

От своя страна златото поскъпва с 0,7% до 1814,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:55 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още