IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX се върна на ниво над 555 пункта, но жегата стопи оборота на БФБ

На пазара за малки и средни предприятия обект на търговия бяха акциите на „Син Карс“, с които бяха сключени 31 сделки за над 248 хил. лв.

18:02 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Индексите на Българската фондова борса приключиха сесията предимно на зелена територия.

Основният индекс SOFIX се върна към ниво от над 555 пункта, с което започна месеца, след като записа ръст от 0,22%. По-широкият BGBX40 нарасна с 0,47% до 123,57 пункта. Секторният BGREIT единствен записа спад  от 0,11% до 155,3 пункта. Сесията приключи позитивно за BGTR30, като индексът прибави 0,45% към стойността си до 595,65 пункта.

Оборотът на борсата постепенно навлиза в лятната си летаргия, като в четвъртък възлезе на 544 хил. лв. на основен пазар и 248,2 хил. лв. на пазара Beam. При сегмента за малки и средни предприятия обект на търговия бяха акциите на „Син Карс“, с които бяха сключени 31 сделки. Цената на акцията остана без промяна.

На пазара за международни акции оборотът достигна 13,44 хил. лв.

Общо пет бяха печелившите дружества от SOFIX, като с най-много поскъпнаха акциите на „Доверие Обединен Холдинг“ АД – с 3,5%. Сред печелившите за деня са още „Албена“, „Алтерко“, ЦКБ и „Адванс Терафонд“ АДСИЦ.

От страната на губещите са четири компании, като най-голям спад записа „Химимпорт“ (-1,16%). Губещи бяха още „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ и „Еврохолд България“, чиито акции поевтиняха съответно с 0,91% и 0,78%.

Извън най-ликвидните дружества най-голям ръст в цената записа БФБ с повишение от 7,32%, а с най-много поевтиняха акциите на „Спиди“ – с близо 3% надолу.

Борсовата новина на деня е решението на БФБ да допусне временна емисия права върху записани акции, издадена от „ИмПулс I“, която ще се търгува от 12 юли. 

Това стана възможно след промяна в правилата на пазара, одобрена от Съвета на директорите на борсата. Целта на промяната е да запази динамиката и интереса на инвеститорите към акциите на компаниите, които предстои да бъдат листнати на beam, в периода между IPO-то и вписването на увеличението на капитала на фирмите в Търговския регистър, който е почти месец. 

При сетълмента на сключените сделки ще има особеност - продавачите на правата върху записани акции няма да получават паричната сума от продажбата до момента на успешно вписване на новоиздадените акции в Търговския регистър, като паричните средства ще се съхраняват по сметка на Централен депозитар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още