IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla е заплашена от глоба в Германия заради незаконно строителство

Концернът е изградил резервоари на терена, за който все още няма разрешително за строеж, установяват от екоминистерството на провинция Бранденбург

20:05 | 08.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на околната среда на германската провинция Бранденбург е готово да глоби американския автомобилен концерн Tesla Inc. заради незаконна строителна дейност на мястото на планираната нова фабрика за автомобили, която в момента се изгражда край Берлин, съобщава Ройтерс.

Институцията е установила, че най-големият производител на електромобили в света е изградил резервоари на терена, за който все още няма разрешително за строеж, пише вестник Tagesspiegel. 

Сега на Tesla ѝ е забранено да използва въпросните резервоари.

Планът на компанията да стартира производството в първия си европейски завод се сблъсква с все повече препятствия, свързани с рисковете за околната среда. В началото на месеца германски съд отхвърли иск на две екологични групи срещу концерна. Съдебният иск, подаден от природозащитните асоциации Gruene Liga и NABU, цели да предотврати предварителните тестове на функционалността на отделни сектори от фабриката.

Двете групи твърдят, че Tesla не е изяснила достатъчно добре предпазните мерки, които ще предприеме, за да предотврати изтичането на силно отровен газ от съоръжението.

В края на май местната полиция започна разследване относно пожара, пламнал близо до строителната площадка на фабриката на Tesla, разглеждайки възможността за политически мотив, след като крайнолеви активисти поеха отговорност за инцидента.

Tesla, която заяви по-рано, че ще може да произвежда до 500 000 автомобила Model Y годишно, отложи откриването на своята германска фабрика за края на 2021 г., след като реши да изгради нов завод в комплекса за производство на батерии.

Илон Мъск се оплака от германската бюрокрация, която трябва да одобри проектите на компанията, след като изграждането на фабриката беше спряно от природозащитници, загрижени за негативното въздействие на строителната дейност върху местната фауна и водните ресурси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Мда, и опасно незаконно строителство. Съвсем го подкара през просото Мъскалян :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още