IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отмени карантината за напълно ваксинираните британци

Промяната ще даде огромна подкрепа на авиокомпаниите и на туристическата индустрия

22:10 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Напълно ваксинираните британци, които се завръщат от страни със среден риск в оранжевия списък вече няма да бъдат задължавани да преминават през карантина при пристигането си в родината от 19 юли, съобщи транспортният министър Грант Шапс, цитиран от Ройтерс.

Промяната на правилото ще даде огромна подкрепа на авиокомпаниите и на туристическата индустрия, които бяха поставени на колене от ограниченията през последните 15 месеца. Във Великобритания 65% от пълнолетните граждани са напълно ваксинирани, което отваря пътя за пътуване на милиони хора.

„Днес мога да потвърдя, че от 19 юли британските граждани, които са напълно ваксинирани въз основа на програмите за ваксиниране във Великобритания вече няма да са длъжни да се самоизолират при завръщането си в Англия“, отбеляза Шапс.

Необходимостта от карантина при завръщането не позволяваше възстановяване на пътуванията. При предишните правила завръщащите се във Великобритания хора от топ дестинациите им Испания, Франция, САЩ и Италия, трябваше да се самоизолират за до десет дни.

Книжата на собственика на British Airways IAG и на easyJet поскъпнаха с 2% веднага след новината, която ще бъде приветствана и от страните в Южна Европа, които не искат да пропуснат приходите от британски туристи.

EasyJet съобщи, че резервациите за ваканция в страни от оранжевия списък са нараснали с 440% след съобщението на правителството спрямо предходната седмица.

„Доволни сме от начина, по който реагират клиентите на новината за премахването на карантината за страните от оранжевия списък за напълно ваксинирани хора, така че Европа сега стана Зелена за двойно ваксинираните“, каза главният изпълнителен директор на easyJet Йохан Лундгрен в комюнике. „Това означава, че милиони хора най-сетне ще могат да се видят с близките си в чужбина или да поемат на дългоочаквано пътуване това лято“, допълва той.

Промяната на правилото важи само за страните от оранжевия списък. Ваксинираните британци, които са посетили страна от високорисковия червен списък на Великобритания, пак ще бъдат задължавани да се самоизолират в хотел.

Затягане на правилата

Макар че Великобритания се отваря за пътувания, притесненията заради разпространението на Делта варианта на коронавируса от страната може да подкопае възстановяването на туризма. Италия, Португалия и Испания затегнаха неотдавна изискванията си за влизане на британци на територията им, а Италия изисква петдневна карантина.

Шапс заяви, че завръщащите се британци от дестинации от оранжевия списък, все пак ще трябва да си направят тест за COVID-19 преди пристигането си у дома, както и втори тест в или преди втория ден. Децата на възраст под 18 години няма да бъдат задължавани да се самоизолират, но ще трябва да си правят тестове.

Резервациите за разгара на летния сезон в края на юли и през август, когато индустрията извлича по-голямата част от печалбата си, се очаква да нараснат рязко след промяната на правилото.

Авиокомпании и туристически компании като TUI и Jet2 многократно призоваха за отмяна на карантината, но засега тя все пак ще остане в сила за небритански граждани, каза Шапс, разочаровайки индустрията.

„Работим за разширяването на подхода ни към ваксинирани пътници от значими пазари и ваканционни дестинации по-късно това лято като САЩ и ЕС“, допълни той.

British Airways съобщи, че макар да е доволна от съобщението на министъра, иска да види напредък по отмяната на карантината за небритански граждани.

„Правителството трябва бързо да разшири мярката за всички ваксинирани пътници, да договори реципрочна сделка със САЩ, да добави още страни в „зеления“ списък и да намали необходимостта от ненужни, скъпи тестове“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Шон Дойл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още