IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпият американски технологичен стартъп се насочва към пазарен дебют

Компанията за цифрови разплащания Stripe е наела правен съветник, вероятно ще осъществи директно листване, но не и тази година

09:09 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Stripe Inc. в Сан Франциско, Калифорния, САЩ, в четвъртък, 3 декември 2020 г. <em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Централата на Stripe Inc. в Сан Франциско, Калифорния, САЩ, в четвъртък, 3 декември 2020 г. Снимка: Bloomberg 

Компанията за цифрови разплащания Stripe Inc, най-високо оценяваният технологичен стартъп в САЩ, направи първата си голяма стъпка към дебюта си на фондовия пазар, като нае адвокатска кантора, която да помага при подготовката на листването, предава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

11-годишната компания, която беше оценена от инвеститорите на 95 млрд. долара в рамките на набиране на средства през март, се насочва към горещия пазар за първични публични предлагания (IPO), използвайки частни оферти, за да позволи на някои от съществуващите инвеститорите и служителите си да осребрят своите притежания.

Оставайки частна компания, Stripe успя да запази финансови детайли, като приходи и рентабилност, в тайна. И все пак това също така я лиши от възможността да използва акциите си като публично търгувана валута, за да подпомогне финансирането на придобиванията и за стимулиране на служителите.

Stripe е привлякла Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP като правен съветник при подготовката му за ранен етап на листване, казват източниците. Няма решение за времето на дебюта на фондовия пазар, а следващата стъпка ще бъде наемането на инвестиционни банки по-късно тази година, добавят източниците. Борсовият дебют обаче едва ли ще се случи още през тази година, казват двама от източниците.

Stripe обмисля да стане публична компания чрез директно листване, а не чрез традиционното първично публично предлагане IPO, тъй като компанията не изпитва нужда от набирането на пари, заявиха двама от източниците, предупреждавайки, че тези планове могат да се променят.

Източниците са поискали да останат анонимни, тъй като обсъжданията са поверителни. Stripe и Cleary Gottlieb отказват коментар по темата.

Основана през 2010 г. от ирландските братя Патрик и Джон Колисън, Stripe обработва трансакции за стотици милиарди долари всяка година за милиони фирми по целия свят. Списъкът с клиенти включва Google на Alphabet Inc, Uber Technologies Inc, Amazon.com Inc и Zoom Video Communications Inc. Сред ранните инвеститори са Илон Мъск, Питър Тийл и подразделението за рисков капитал на Google.

Изумителният растеж на Stripe може да доведе до това американският стартъп да превземе титлата „най-високо оценяван технологичен стартъп в света“ китайските технологични гиганти Ant Group и ByteDance, чиито оценки са близо 200 милиарда долара.

Джон Колисън заяви пред Bloomberg Television в интервю от миналия месец, че Stripe, чието седалище е както в Дъблин, така и в Сан Франциско, може да стане публична компания един ден, но че няма текущи планове за листване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още