IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер одобри провеждането на Игрите в Токио без зрители

Проучване, проведено от телевизионния оператор JNN, показва, че 35% от анкетираните подкрепят решението на Йошихиде Суга

10:02 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският министър-председател Йошихиде Суга прие в последния момент предложението да не бъдат допускани зрители на летните олимпийски игри в Токио, подготвяйки страната за безпрецедентна Олимпиада, след като беше подложен на натиск за осигуряване на по-строги здравни мерки по време на пандемията, съобщава Bloomberg.

Всички събития в Токио и околните райони ще се провеждат без фенове, тъй като новият ръст в броя на заразените от коронавирус принуди правителството да обяви извънредно положение в столицата и да запази досегашните ограничения в околните префектури.

Съвместното решение на представителите на олимпийския комитет и японското правителство бе взето, след като Суга обяви четвърто извънредно положение за Токио, което ще продължи от 12 юли до 22 август. 

Решението да не се допускат фенове на Игрите е първото подобно в съвременната история на Олимпиадата, чието начало може да се проследи до края на XIX век, и представлява пореден удар по проект, по който Япония работи от години.

Социологическите проучвания показват известна подкрепа на решението на Суга сред нервната общественост с наближаването на церемонията по откриването на 23 юли.

„През цялото време казвах, че не мога да изключа да проведем игрите без зрители, ако сме в извънредно положение“, посочва Суга пред журналисти в петък (9 юли), добавяйки, че администрацията ще направи всичко възможно, за да осигури безопасност, особено по отношение на границите.

Проучване, проведено от телевизионния оператор JNN на 3 и 4 юли, показва, че 35% от анкетираните подкрепят възможността игрите да се проведат без зрители, докато 26 на сто искат властите да разрешат достъпа на някои фенове. В същото време 34% предпочитат Олимпиадата да бъде отменена или отложена още веднъж.

Суга, който е изправен пред избори за ръководството на неговата управляваща партия през септември, се сблъска с редица проблеми около Игрите в Токио. Въпреки че броят на загиналите от коронавирус в страната е значително по-нисък от повечето страни по света, премиерът се сблъсква със сериозен спад в подкрепата на фона на критиките срещу действията му, свързани с пандемията и ваксинационната кампания.

Суга се извини в четвъртък, след като заяви, че се налага да поднови извънредното положение в Токио само седмици след премахването му. Забраната за продажба на алкохол в баровете и ресторантите в Токио ще бъде възобновена при определени обстоятелства.

Ежедневно броят на заразените с COVID-19 в Токио нараства, след като последното извънредно положение беше вдигнато миналия месец. Опасенията относно темповете на ваксинация растат, тъй като страната се сблъска с проблеми около разпространението на препаратите.

Организаторите на Игрите решиха да възприемат „по-строг подход“, тъй като популярността на Олимпиадата означава, че ще има по-голям поток от зрители в сравнение с други спортни събития, заяви изпълнителният директор на Токио 2020 Тоширо Муто по време на пресконференция в четвъртък.

От Международния олимпийски комитет заявиха, че подкрепят решението, добавяйки, че „дълбоко съжаляват, че тази мярка трябва да бъде въведена“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още