IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметката на Великобритания за Brexit набъбна до 47,5 млрд. евро

Британският независим бюджетен орган OBR бе оценил сумата на едва 41,4 млрд. евро през март 2018 г.

10:25 | 09.07.21 г.
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън на събитие на 1 юли. <em>Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън на събитие на 1 юли. Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg

Излизането от Европейския съюз (ЕС) ще е по-скъпо за Великобритания от очакваното. Правителството в Лондон ще трябва да плати на ЕС 47,5 милиарда евро като част от споразумението за Brexit, става ясно от доклада за бюджета на ЕС за 2020 г.

Общата сума е по-висока от първоначално приетата. Британският независим бюджетен орган OBR бе оценил сумата на едва 41,4 млрд. евро през март 2018 г. По време на кампанията за Brexit подръжниците на идеята говореха за суми между 35 млрд. и 39 млрд. евро.

Първоначалната сума от 6,8 млрд. евро трябва да бъде платена през 2021 г., добавя консолидираният доклад на ЕС, като останалата част от сумата ще бъде платена по-късно.

Общата сума от 47,5 млрд. евро е посочена в доклада като "нетно вземане от Обединеното кралство".

Сделката за търговия и сътрудничество между Великобритания и ЕС беше сключена през декември след повече от четири години остри преговори и продължително недоверие, след като Великобритания приключи 47-годишното си членство в ЕС.

Великобритания напусна международната общност през януари 2020 г. Преходната фаза, през която страната все още се придържаше към правилата на вътрешния пазар на ЕС, приключи на 31 декември.

Повече по темата четете в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още