IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: Шоуменът Слави Трифонов държи ключа към властта в България

При по-голяма избирателна активност партията му вероятно ще е първа на изборите, а при по-малка ГЕРБ ще се възползва от мобилизацията на електората

10:58 | 09.07.21 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Слави Трифонов на концерт. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Слави Трифонов на концерт. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Телевизионният водещ и певец Слави Трифонов е удивително тих за човек, който се очертава да е водещата политическа фигура след изборите в неделя в България.

Два метра висок, с обръсната глава и обеци, 54-годишният Трифонов отдавна е едно от най-популярните лица в страната благодарение на музиката си и вечерните телевизионни шоута, които се провеждаха близо 20 години до 2019 г., пише Боряна Джамбазова за онлайн изданието Politico.

Успехът на Трифонов като политик, разбунтувал се срещу политическата система, способен да създаде движение за прекратяване на кариерата на бившия премиер Бойко Борисов, беше голяма изненада - не на последно място и за самия Борисов, който е настръхнал от реалната заплаха за надмощие на артиста след над 10 години в политиката (на Борисов, б.ред.).

На неубедителните избори през април партията на Трифонов стана втора след ГЕРБ на Борисов, като спечели 18 процента от гласовете. След като изборите доведоха до политически застой и служебно правителство, сега социологическите проучвания показват, че партията на Трифонов „Има такъв народ“ може дори да стане водеща политическа сила. Това увеличава натиска върху него да сформира коалиция, която да определя политиката след ерата Борисов.

В 180-градусов обрат от неговото повсеместно влияние като телевизионна звезда през последните 30 години стратегията на Трифонов като политик беше да избягва светлината на прожекторите и да разчита силно на публикациите във Facebook, за да си създаде аурата на чиста метла, която да помете корупцията – основна грижа на много избиратели.

Въпреки че тактиката му изглежда работи, неговите появи и дългите мълчания са сюрреалистични. Непосредствено след големия си успех през април той отказа всякаква комуникация след изборите, като каза, че има симптоми на коронавирус. Когато дойде ред на партията му да се опита да сформира правителство, той предложи гросмайсторът Антоанета Стефанова за свой кандидат за министър-председател, която незабавно върна мандата.

Борисов се възползва от отсъствието и театралността на Трифонов, като ги разчете като знак за плахост и определи партията му като „безотговорна“ и „политически страхлива“.

Съюзниците на Трифонов подценяват личните амбиции на певеца. Тошко Йорданов, заместник-шеф на партията на Трифонов и един от бившите му сценаристи, каза пред частния национален канал bTV миналата седмица: „Слави не е човек, който лично търси властта, той иска да види резултати“.

Проблемът е, че дневният ред на Трифонов - освен план за преразглеждане на избирателната система - е до голяма степен загадка. Въпреки всичките му приказки за това, че е борец срещу корупцията, той беше видимо мълчалив по време на големите антикорупционни демонстрации миналото лято. А освен това - в миналото той публично е признавал приятелства с личности от подземния свят.

Всичко поражда въпроса: Кой е истинският Слави Трифонов?

Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Не шоуменът, чалгарят Трифонов!Тоя с едната консерватория и с неговата байганьовска арогантност ако не бяха 10-тамата му сценаристи никакво шоу не можеше да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
къф ключ държи с 500х гласа ... ?! на люлин или младост може да стане кмет ... нищо друго не може и не държи с толкова гласове ... гола вода излезнаха ... и с едно две изключения ни експерти ни политици ни дявол , освен две публикации във фейса и едно интервю , ако може така да се нарече логореята , на тошко ... да потъват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
След неграмотен пожарникар логично беше глава на нацията да стане неграмотен чалгар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
Република България ползва левове с неправилност за пряко създаване на щети.Поради българската държавна неправилност, политическата партия Има Такъв Народ е в политически капан. Господин Слави Трифонов няма полезен ход и (дори с 240 свои депутати) е с подсигуряван политически провал.Защо политическата партия Има Такъв Народ е с реално съгласие за запазване на вредната за всеки българин държавна грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Naematel
преди 2 години
Глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още