IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: България цели повече инвестиции от САЩ в сферата на иновациите

Румен Радев се срещна с представители на Конгреса на САЩ в рамките на инициативата „Три морета“

11:54 | 09.07.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Президентство на Р България</em></p>

Снимки: Президентство на Р България

България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите. САЩ е един от технологичните лидери в света и успешните двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени. Това заяви президентът Румен Радев на среща с делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън. Разговорът се проведе в рамките на Шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“.

Българският държавен глава е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от ЕС и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София, съобщават от пресслужбата на държавния глава. 

Представителите на Конгреса изразиха пред българския държавен глава последователната подкрепа на САЩ за „Три морета“, включително за Инвестиционния фонд на инициативата. Те откроиха и приноса на „Три морета” за енергийната диверсификация в региона и за развитието на инфраструктурната свързаност между страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развитие на обединена и просперираща Европа.

Двустранното партньорство в борбата с корупцията, също бе обсъдено по време на срещата. Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на  български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото, подчерта президентът Радев.

„Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията“, изтъкнаха представители на Конгреса на САЩ. Те поставиха и въпроса за състоянието на медийната среда в България, която в международната класация на „Репортери без граници” за медийна свобода заема 112-о място. По думите на държавния глава, свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното изсветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение на получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове. Съществува пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода, подчерта още президентът.

Двустранното партньорство в сферата киберсигурността и отбраната също бе обсъдено по време на срещата.

Румен Радев вижда България като „столица” на информационните технологии в Югоизточна Европа

България е готова да насърчи компаниите, които инвестират в развитието на човешкия капитал, да разширят своето присъствие в страната, заяви президентът, който проведе срещи с представители на технологичните гиганти Amazon и Google. Двете компании, са сред над 400-те участници в международния бизнес форум, който се провежда в рамките на инициативата „Три морета“.

„Ежегодно български младежи заемат призови места на международните олимпиади по математика, физика и компютърна лингвистика и страната ни има за цел да развие среда, в която те да реализират своя талант“, посочи президентът. Румен Радев отбеляза и утвърждаването на България като „столица” на информационните технологии в Югоизточна Европа, както и като една от водещите дестинации за развитие на новостартиращи компании, което се оценява от инвеститорите.

Представителите на Amazon и Google поздравиха българския президент за включването на научната и образователната свързаност към приоритетите на „Три морета“ и изразиха интерес към развитие на общи проекти.

Платформите на Google, използвани за организацията на дистанционно обучение в средните училища поради пандемията, вече са доказали своята практичност и отговарят на целите на Инициативата, посочиха от компанията. Дигитализацията на икономиката винаги води до добавена стойност и нови работни места, бе подчертано още на срещата. Обща бе и позицията, че без научна и образователна кохезия в Европа не може да се развива съвременна инфраструктура в региона, нито да се постигне реално социално и икономическо сближаване в Европейския съюз.

Реализирането на ключовите проекти на Инициативата „Три морета“ ще бъде решаваща стъпка към устойчивото развитие както на региона, така и на Европа. Нарастващият брой на тези проекти показва и колко високи са нашите амбиции. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Националния дворец на културата в София откри Шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“.

Темата на Срещата на върха е „Инициативата „Три морета“: Път към по-силна, обединена и конкурентна Европа“.

В изказването си българският държавен глава отбеляза, че нарастващият брой приоритетни проекти в рамките на „Три морета“ създава необходимост от привличането на много повече инвестиции за тяхната реализация. Затова е необходимо и разработването на ясни и прозрачни критерии при идентификацията и финансирането на тези проекти от страна на Фонда.

Поставената от страната ни тема в рамките на „Три морета“ за постигането на по-висока регионална свързаност в научните изследвания и иновациите също бе във фокуса на изказването на президента. „По-доброто сътрудничество в областите на науката, образованието, технологията и иновациите е предпоставка и гаранция за нашия просперитет, бъдещото ни развитие и за постигане на конкурентоспособност в икономическата и социалната сфери“.

„Три морета“ вече е добре разпознаваема инициатива както в рамките на нашия регион, така и в глобален план, подчерта Румен Радев и изрази признателността си на партньорите на Инициативата – САЩ, Германия и Европейската комисия за тяхното активно участие в рамките на събитията в София.  

На днешната Среща на върха в София ще бъде приета и Съвместна декларация, която ще отрази общата политическа воля за последващото развитие на Инициативата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ти виж кой построи газопровод на газпром с бюджетните ни пари и кой се отказа от транзитните такси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
хах ... минал и заминал покрай хамериканците ... :))) ... прегледай кой защитаваше рассияните за отравянията с новичок из ЕС и кой ходи в рассията да му дадът лично опорките и наставленията ... и пак пробвай да разсъждаваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Invcom
преди 2 години
Още преди няколко месеца казах, че Радев е новия човек на САЩ... тука форумните геберяци дето вече ги няма се надпреварваха да говорят за рубли, комунисти и зелени чорапи ... Истината е че коги си *** си оставаш *** доживотно ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
На фона на тия глупости - Амазон и Майкрософт развиват центрове в Гърция и Румъния, в БГ се развиват най-вече индийски кол центрове като Телус и Съдърланд. Показателно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още