IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даден е ход на арбитражното дело на CEZ срещу България във Вашингтон

От чешката компания обвиняват България, че не е изпълнила задълженията си по Енергийната харта за защита на инвестициите

14:06 | 09.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 3 юли 2021 година е бил даден ход на арбитражното дело на CEZ Group срещу България в Международния съд за уреждане на международни спорове към Световната банка във Вашингтон. Това е видно от съобщение на страницата на институцията.

През март трибуналът постанови, че е в компетенциите му да реши търговския спор между двете страни.

Процедурата беше задействана през 2016 година. Тогава от CEZ Group официално съобщиха, че подават иск срещу страната ни с мотив, че не са изпълнени задължения по Енергийната харта за защита на инвестициите. Тогава от компанията коментираха, че очакват обезщетение в размер на "стотици милиони евро", но без да уточняват конкретна сума.

Според спекулации искът е на стойност между 600 млн. евро и 1 млрд. евро.

CEZ Group влезе в страната при приватизацията на електроенергийната система през 2004 година с покупката на активите на столичното електроразпределително дружество, както и други активи, сред които и ТЕЦ Варна. Компанията затвори централата през 2015 година, която тогава работеше с въглища (внос от Украйна), защото не извърши нужните инвестиции за покриване на европейските екологични норми.

През 2016 година в съобщението си за подадения в Арбитражния съд иск, чешкият гигант посочва, че ситуацията в българския енергиен сектор е критична, критикуват се и ценообразуването от страна на енергийния регулатор, чиито решения не са съответствали на очакванията към момента на приватизацията.

"Готови сме да защитим инвестициите си с всички възможни средства и следователно арбитражът е следващата логична стъпка", заявиха тогава от CEZ Group.

След това CEZ започна да обмисля как да продаде българските си активи. Арбитражното дело беше един от залозите в тази процедура, защото според слуховете чешкият инвеститор е обещавал съдействие към новия собственик за финализиране на иска.

Първият официален купувач на CEZ България беше компанията "Инерком", собственост на Гинка Върбакова. През 2018 година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанови, че сделката не може да бъде осъществена, защото се създават предпоставки за установяване на господстващо положение - "Инерком" е собственик на няколко соларни парка в страната.

През май 2021 година Върховният административен съд (ВАС) постанови, че този мотив е неоснователен, но междувременно КЗК допусна (от втория опит) покупката на активите от страна на "Еврохолд".

Днес и ТЕЦ Варна е с нов собственик - варненската компания "Сигда", и отново работи, но вече с природен газ, а не с въглища.

Делото на CEZ срещу България не е единственото по рода си. Друг енергиен инвеститор - австрийската EVN, също беше подала иск в Арбитражния съд във Вашингтон. Процедурата приключи през пролетта на 2019 година, като съдиите не постановиха София да изплати търсенето от компанията обезщетение. От EVN тогава съобщиха, че въпреки това претенциите им са уредени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още