IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: България е уморена от ерата на Борисов, опетнена от корупция

Очаква се изборите в неделя да свалят от власт дългогодишния лидер на страната, пише изданието

18:53 | 09.07.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Над десет години Николай Хаджигенов защитава жертвите на лошо по думите му правосъдие и неправомерни арести от правоприлагащите органи в България.

„Те не защитават гражданите. Те защитават само правителството“, казва пред Financial Times адвокатът по наказателно право и граждански активист в тесния си офис в центъра на София. „Трябва да променим това“, допълва той.

На изборите тази неделя Хаджигенов се надява да се случи точно това. Обществени допитвания сочат, че консервативният лидер Бойко Борисов, който управлява България през по-голямата част от последните 12 години, ще премине в опозиция, а установени партии ще изгубят властта.

„Всички партии в България са корумпирани. Те искат само да вземат властта и да печелят пари“, казва Хаджигенов.
Адвокатът е кандидат-депутат от „Изправи се! Мутри вън!“, една от трите партии на протеста, които ще се борят за влизане в парламента този уикенд. Вотът вероятно ще сложи край на ерата на Борисов, период, през който според критиците бившият охранител на нощни клубове позволил корупцията да процъфти.

„Малко е вероятно Бойко Борисов да успее да сформира правителство след тези избори. Мисля, че неговото време отмина“, казва Мария Попова, доцент в университета McGill.

В интервю за Financial Times Борисов, който е бивш бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков, изглежда решен да не допусне оставането си в опозиция.

Той критикува опонентите си и твърди, че те обслужват интереси на мафията и опитват да „откраднат изборите или да манипулират резултатите“. Но също така смята, че евентуално поражение ще бъде възможност за освежаване, прегрупиране и връщане във властта, когато наследниците му се провалят.

„Мисля, че след два-три месеца те ще се провалят напълно в управлението си“, прогнозира Борисов.

Партията му ГЕРБ, която е с много близък резултат с най-близкия си опонент в обществените допитвания, все пак може да спечели изборите. Но дори и да го направи, малко е вероятно да създаде стабилна коалиция с някоя от останалите установени партии – социалистите или ДПС, тъй като те отказват да работят с него. Това превръща този уикенд в потенциална повратна точка за България.

„След толкова много години на консолидиран режим изглежда, че наистина се освобождаваме от статуквото. Но за това ще е необходимо време“, казва Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика в София.

При Борисов икономиката на най-бедната страна членка на ЕС премина през умерен растеж, а Русия и Турция се борят за влияние в нея. Като член на влиятелната десноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) и верен съюзник на германския канцлер Ангела Меркел Борисов запази притока на европейски средства от Брюксел въпреки ширещата се корупция и лошо управление в България.

„Мащабът на корупцията тук е доста впечатляващ“, казва Иван Кръстев, ръководител на Центъра за либерални стратегии. „Тя не е породена само от алчност, породена е от желанието за власт“, допълва той.

Миналата година кипящото недоволство заради корупцията изригна, след  като се появиха снимки, показващи пистолет и пачки от 500 евро на нощното шкафче на премиера. Борисов заяви, че снимките са изфабрикувани, но антиправителствените протести продължиха няколко месеца. 

Борисов отхвърля твърденията за ширеща се корупция и казва пред FT, че правителството му е било „много дисциплинирано“ в разходването на европейските средства и е взело мерки срещу контрабандата.

Но резултатите от обществени допитвания продължават да са в негов и на партията му ущърб. Служебното правителство, което беше сформирано, след като парламентарните избори през април не излъчиха ясен победител, спечели обществена подкрепа, като разкри корупция и освободи хора по върховете на властта, които са я позволили.

Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ, казва пред FT, че партията „трябваше да е по-активна в съдебната реформа“ и че правораздавателните органи в България все още имат „проблематичната“ структура от ерата на комунизма. „Не обърнахме достатъчно внимание на това“, отбелязва той.

Показвайки бездействието, миналия месец САЩ наложиха санкции на двама български бизнесмени и един ръководител на службите за сигурност за участие в корупция.

„Има обща промяна на нагласите и ГЕРБ става отровна“, казва Чернева.

България има традиция на рязка политическа промяна, стимулирана от общественото недоволство заради корупцията, като гласува два пъти след края на комунизма за „изгонване на некадърниците и идване на нови хора“, отбелязва Попова.

През 2001 г. избирателите подкрепиха правителство начело със Симеон Сакскобургготски. През 2009 г. Борисов спечели срещу социалистите с платформа за установяване на закон и ред.

Но този път няма явен опозиционен лидер, а партиите на протеста може да не успеят да сформират работеща коалиция без подкрепата на установените партии, които те твърдят, че искат да избегнат.

Най-голямата партия на протеста „Има такъв народ“ е рамо до рамо с ГЕРБ в обществените допитвания и може да излезе победител. Тя е ръководена от популярния телевизионен водещ и певец Слави Трифонов. Но той няма да е кандидат на изборите и се твърди, че има проблеми със здравето. Политиките му също така са неясни, а кандидатите му за парламента до голяма степен са непознати.

„След като бъдат избрани тези хора, кой знае какви действия ще предприемат. Това е черна кутия“, казва Христо Иванов, един от лидерите на реформаторската партия „Демократична България“, подкрепяна от жители на градовете с либерални възгледи.

Според Хаджигенов българите не могат да очакват още един политически спасител да вземе властта и да спаси страната. Вместо това опозиционните партии трябва да работят заедно. „Мечтата ми е да убием корупцията. Това е кръвопролитна война и са ни нужни бойци“, отбелязва той, посочвайки папките с делата на ответниците си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Може би си и от тези които стреляха на границата по българите които искаха да избягат от руския ви рай или си пращал българи по лагерите. Извадихте късмет че като се смени власта никой не ви потръси. Трябваше да ви избием за престъпления срещу народа. Но не е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 2 години
По леко с ракията старшина. Знаем го соца. Имаше престъпност, лагери и корупция колкото си поискаш. Помним и как другарите от ЦК на БКП, директори, шефчета, полицаии и т.н. имаха повече от другите, пиеха джони и ходиха по почивки в чужбина. Децата им учеха в прогнилия запад и се лекуваха там, а народа мреше от битов алкохолизам и липса на лекарства. Сто процента си някой *** свикнал да краде по соца и сега те е яд че тези които знаят и работят имат, а пък ти си никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
baba_meca
преди 2 години
В Германия са най-честните и добрите хора на света. Там няма затвори, осъдени и корупция. Те даже и концлагери са нямали. Дори и наказателно право няма, защото няма кой да съдят по него. Само дето бившият им канцлер отиде да работи за Газпром. Оказа се че колите, които пройзвеждат яко не отговарят на стандартите и замърсяват.... С корона вируса се видя, че хората не вярват на държавата и политиците им-> нещо познато и на нас. Преди бяхме към соц. системата и там престъпността беше враг на народа и се преследваше. Сега сме в капитализма където престъпността е в помощ на желаещите да натрупат повече пари. Модела на сегашният ни живот се диктува от запада и ние само изпълняваме. Същото беше преди само дето се диктуваше от изтока. Престъпност, корупция ... се толерира в капиталистическата система и да те са виновни! ББ бил мутра се тръби навсякъде от години- при комунизма нямаше да се тръби, а той щеше да е в затвора и никой нямаше да е чул за него. При капитализма, ЕС и НАТО, ББ е министър председател и кмет. И затова са виновни капитализма, ЕС и НАТО, САЩ, Германия, UK
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
В Германия са най-честните и добрите хора на света. Там няма затвори, осъдени и корупция. Дори и наказателно право няма, защото няма кой да съдят по него. Само дето бившият им канцлер отиде да работи за Газпром. Оказа се че колите които пройзвеждат не отговар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Естествено Меркел и ЕС са виновни за корупцията в България, а благодарение на Борисов и българите няма такава корупция в Германия. Логично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
Не ББ или българите са виновни за корупцията, а ЕС, защото не е луд тоя дето яде баницата, а този дето я дава: "Като член на влиятелната десноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) и верен съюзник на германския канцлер Ангела Меркел Борисов запази притока на европейски средства от Брюксел въпреки ширещата се корупция и лошо управление в България."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още