IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX приключи седмицата на 1,5-годишен връх

За последните пет търговски дни индексът прибави 1,9% към стойността си

18:30 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Седмицата приключи позитивно за всички индекси на Българската фондова борса, като в последните дни имаше и серия положителни новини за капиталовия пазар. 

Основният индекс SOFIX затвори на най-високото си ниво от средата на февруари 2020 г. , като в петък се повиши с 1,1% до 561,270 пункта. За последен път индексът беше на по-високо ниво от 563,460 пункта на 13 февруари миналата година. За седмицата той се повиши с 1,9%.

Широкият BGBX40 нарасна с 1,7% от понеделник насам, като затвори на най-високото си ниво от 29 юни 2018 г.

Секторният BGREIT  в петък се повиши по-слабо с 0,23%, като за седмицата също е на зелена територия, макар и с малък ръст от 0,03% до 155,650 пункта.

Седмицата беше положителна и за BGTR30, който прибави 1,6% към стойността си през последните пет борсови сесии.

Най-печелившата компания за седмицата еАлтерко“, чиито акции поскъпнаха със 7,1%, като дружеството обяви сериозен ръст на приходите през полугодието. На второ място е ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ с ръст в цената на книжата от 4,5%, следвана от „Албена“ АД, чиито акции поскъпнаха с 4,32%.

Като цяло девет са печелившите дружества от най-ликвидните, като пет загубиха част от стойността на акциите си. Най-губещата компания е „Сирма Груп Холдинг“ АД със спад от 1,94%. На червена територия остана и „Телелинк Бизнес Сървисис груп“ АД, чиито акции поевтиняха от 1,43%, а книжата на „Елана Агрокредит“ записаха спад от 0,92%.

Голямото събитие на пазара тази седмица е първичното публично предлагане на пазара Beam на „ИмПулс I“, която набра максималните близо 6 милиона лева от пазара, като имаше над 1,5 пъти презаписване на акции.

Това е третото успешно IPO на пазара за растеж на малки и средни компании beam на Българска фондова борса.

Друга новина е, че за първи път БФБ допуска до търговия временна емисия права върху записаните акции, издадени от „ИмПулс I“ само три дни след IPO-то и преди вписването в Търговския регистър.Емиаията ще се търгува от 12 юли, понеделник.

БФБ изпраща тази седмица и с нов пазар - BSE International, чрез който ще може да се инвестира директно в акции на известни международни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още