IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед за първи път посочва криптоактивите в прегледа на финансовите рискове

Централната банка на САЩ предупреждава за цените на активите като цяло в доклада си за Конгреса за полугодието

10:32 | 10.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Федералният резерв за първи път отбелязва скока на цените на криптоактивите в цялостната си оценка на стабилността на финансовата система. Централната банка на САЩ казва, че повишението на цените отразява повишения риск за инвеститорите, съобщава Bloomberg.

Краткият коментар, който се съдържа в доклада на Фед за паричната политика за полугодието до Конгреса, е най-новият знак, че политиците обръщат повече внимание на това, което преди беше малка част от финансовата система.

Председателят на Фед Джером Пауъл се е срещнал с ръководителя на борсата за криптовалути Coinbase Global Inc. на 11 май и адвоката за крипто Кристофър Джанкарло ден по-късно, според месечния дневник на централния банкер.

криптоактиви криптоактиви

Личната среща на Пауъл с главния изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг и бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън е продължила 30 минути и се е провела по време на седмицата на интензивна нестабилност на криптовалутите, вкл. биткойн, който рязко е поевтинял в този ден.

Говорителите както на Фед, така и на Coinbase отказват да коментират обсъжданото.

Цената на биткойна нарасна с около 250% на годишна база, макар че в момента е значително по-ниска от априлския си връх.

По-рано Пауъл заяви, че иска Фед да играе „водеща роля“ в разработването на международни стандарти за цифровите валути. Това лято централната банка планира да издаде дискусионен документ, в който да се подчертаят рисковете и ползите от цифровите плащания.

В Доклада за паричната политика Фед казва, че някои елементи от финансовата система са станали по-уязвими от потенциална нестабилност в сравнение с времето на предишния отчет пред Конгреса през февруари. По думите на Фед обаче ядрото на финансовата система остава устойчиво.

В документа се посочва, че цените на собствения капитал и бизнес имотите са високи и спредовете по корпоративни облигации остават ниски.

"Нарастването на цените на различните криптоактиви също отразява отчасти повишения апетит за риск", допълва се в доклада.

Централната банка на САЩ също издава предупреждение за общото ниво на цените на активите.

„Цените на активите може да са уязвими и да претърпят значителен спад, ако апетитът за риск на инвеститорите спадне, лихвените проценти се повишат неочаквано или възстановяването бъде възпрепятствано“, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още