IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция предлага глобална минимална цена на въглеродните емисии

Париж е сред поддръжниците на идеята за екологични мита в ЕС

09:47 | 11.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер предлага глобална минимална цена на емисиите въглероден диоксид, пише Ройтерс. Той е направил това предложение по време на дискусия за екологичното облагане, провела се във Венеция с участието на финансовите министри от страните от Г-20.

За него подобна инициатива ще бъде много добра отправна точка за страните от организацията.

Франция е един от лобистите в ЕС за налагане на нови екологични данъци и такси. Очаква се на 14 юли ЕК да представи идеята за екологични мита, с които да бъдат облагани стоките от страни, в които не се спазват екологичните стандарти на ЕС. Целта е защита на европейските компании, на които ангажиментите на Брюксел костват големи разходи.

Засега обаче тази идея не се приема еднозначно от всички членове на общността. Германия например се колебае, защото очаква ръст на цената на ресурсите за основните им стоки за износ - автомобилите, както и има опасения за ответни мерки на търговските партньори на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още