IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕЦБ все по-ясно се чуват призиви за намаляване на стимулите

Разделението в централната банка по тази тема ще се задълбочава с подобряването на икономиката на еврозоната

14:13 | 11.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) запазва нивото на стимулите си - 1,85 трилиона евро, в своята програма за изкупуване заради пандемията от коронавируса (PEPP). Протоколът от заседанието на институцията през юни показва, че вече се чуват гласове за ограничаването им на фона на възстановяващата се икономика, пише Financial Times.

Подобни дискусии ще определят бъдещите действия на ЕЦБ и вероятно ще ги видим отново в следващите месеци.

През март 2021 година централните банкери на еврозоната повишиха размера на PЕРР до 80 млрд. евро на месец, като така по програмата непохарчени остават около 660 млрд. евро. Схемата трябва да продължи до март 2022 година, припомня FT.

На фона на по-добрите очаквания за икономическия ръст и инфлацията, покупките трябва да бъдат ограничени до известна степен, са отбелязали от ЕЦБ. "Някои членове на съвета изразиха загриженост относно потенциалните странични ефекти, защото те могат да възпрепятстват структурните промени в корпоративния сектор и да предизвикат преразпределение на ресурсите на пазара на труда", е записано още в протокола.

Подобни разговори вече се водят и в други централни банки - например в Канада и Австралия. Във Федералния резерв засега се въздържат от темата.

Преди дни управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева коментира пред журналисти в София, че един от рисковете за глобалната икономика се крие именно в това колко внимателно се премахват правителствените стимули. Трябва да бъдем много, много внимателни и да не бъде допуснато прибързано оттегляне на подкрепата, коментира тя.

ЕЦБ добави още храна за размисъл по темата с нова стратегия, която може да допусне инфлация от малко над 2%.
Засега надделява мнението, че е още рано да се говори за възстановяване на Европа, а и процесът е още много крехък и несигурен.

А дори и един от гуверньорите е изказал мнение, че покупките дори трябва да се повишат на фона на прогнозите за устойчива.

Според източник на FT разделението в ЕЦБ относно стимулите се задълбочат с подобряване на състоянието на европейската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
спрете сливанията във финансовият и застрахователен сектор , щото после не можете да спрете да им печатате евра , щото разбираш ли , станали са много големи и не може да им се позволи да фалират ... и естествено няма да допускате големи хамерикански и китайски компании на нашият пазар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още