IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятото обещава гореща зима за цената на природния газ в Европа

Цените на природния газ са рекордни за това време на годината във водещите европейски хъбове

15:13 | 11.07.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на природния газ са рекордни за това време на годината в Европа, подхранени от ниските нива на резервите в газохранилищата, прекъсване на доставки и бума в търсенето на суровината в Азия. През миналата седмица суровината, търгувана в ключовия европейски хъб - нидерландския TTF достигна ниво от 38,65 евро за мегават, което е най-високото ниво в статистиката на Refinitiv Eikon.

Тези фактори обещават ръст на цената през зимните месеци и по-високи сметки за потребителите, прогнозира Ройтерс.

Ниските температури през тази зима намалиха съществено резервите от газ в Европа. По традиция хранилищата се пълнят сега, в летните месеци, когато търсенето е по-слабо и цените падат. През тази година обаче тенденцията е различна и цената расте още от сега.

Съвпадението на факторите обещават високи цени и през зимата на фона на продължаващото възстановяване от пандемията от коронавируса.

Прогноза на Международната агенция за енергетика (МАЕ) сочи, че през втората половина на 2021 година потреблението на газ в Европа ще се повиши с 25%. Това е най-същественият годишен ръст от 1985 година насам.

Една от причините за повишеното търсене на суровината в Европа са и екологичните амбиции, които постепенно затварят въглищни мощности и държавите се обръщат към природния газ като енергоизточник.

Влияние на пазарите може да окаже и решението на "Газпром" да не участва в търгове за разпределение на допълнителни обеми, проведени от Украйна. За анализаторите това е ясен сигнал, че Москва разчита силно на "Северен поток 2", за да задоволи нуждите на Европа от газ. Но газопроводът още не е готов - плановете са да бъде въведен в експлоатация до края на годината.

Европа може да разчита и на втечнен газ, но в момента има увеличено търсене в Азия и доставките са насочени именно натам. В момента цените в Европа не са толкова атрактивни, каквито са на азиатските пазари и танкерите трудно идват до Стария континент.

Анализатори прогнозират, че "битката" за втечнения газ между Европа и Азия ще продължи поне още три години.

Тенденцията за ръст на цените на газа не е само европейски феномен - липсата на доставки и високите температури през лятото, които увеличават търсенето на енергия, са глобален проблем.

"Булгаргаз" също прогнозира продължаващ ръст на цената на газа и направи заявка за ново поскъпване, този път в рамките на 11%, през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Обясни на хората, бе, "инвеститоре", как здраво печелиш от акцийките на газпрома, при положение, че са се сринали 4 пъти за 15 години? Нещо мрънкаш по темата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, на тебе пъпчив седмокласник да ти каже "бау" и си напълнил слипчетата бе, че ще е и по висок от теб със сигурност. Може и зализаната косица, дето слагаш на плешивото и си въобразяваш, че криеш нещо, да ти опада. Познавам твоята порода, клавиатурни лъве, комплексар със смешна физика, защото никога не е пипал никакъв спорт, озлобен до крайност, но проявяващ злобицата си само пред клавиатурата. В живота - подмазвач, *** и слагач..."да, шефее, добре, шефее, разбрано шефее".. Даже не смееш да гледаш хората в очите, а вечер бясно търкаш сламчицата, че женска ласка не си виждал от 15 години. Да постна ли линк към профила ти във фейса, да те видят който не те е виждал? Снимката на изтърбушения диван под селския навес ли предпочиташ или оная, дето се се изплезил, щот носиш непосилната тежест на една бира 2 л. в гумено шише?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
... а хохълската гнъс как се прекара - направо не е истина. От тях се искаше само ПОЧТЕНОСТ !!! Нищо повече. Но тая *** първо крадеше руски газ, после тръгнаха по акъла на САЩ - и почнаха да се зъбят на Русия - сега реват като прелъстена и изоставена вдовица и просят някакви "компенсации" за СП 2 - все едно някой им е длъжен - станаха по-жалки и нахални просяци дори от *** !!! Ако който пуделства на САЩ и се зъби на Русия, това му се пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Хахахах - миpизливецът с ватенката веднага скача на амбразурата. :)))))) Ти ли ще ми кажеш: "Бау !!", бе - пудел с лоботомия? :))))) Леко, по-леко с тая злоба, че ще ти се пукне болното сърчице или ще се задавиш с някой кокъл - от тия, дето ти ги подхвърлят !!! Ти моите акции не ги мисли - ами виж колко се плаща по тях и колко се е плащало като са били 4 пъти по-скъпи... щото аз съм си ги купувал на 3-4 евро.Стоенчик пък, нещастника, още си мисли, че Северен поток е измислен или че американците щели да го спрат... Стоенчик, майна - ти да не си сменил работодателя? Палячото Зеленски ли ти плаща сега - щото той твърди, че "патокът" не съществувал - докато той вече се запълва с газ !!!Кажи на психиатърът ти - да ти взема допълнително за опасен труд !!!Ного се забавлявам с безсилната ви, жалка и дeбилна злоба - ного !!! Хахахахаххаха !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Това е хубаво. Сега остава да уредят доставките на водород от Сатурн. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Даже и мужиците се усетиха : "Его и в 2020 тоже уже открывали...Его еще много много раз открывать будут...И закрывать..И снова открывать..Ибо нexер с исконными врагами Руси гешефты делать."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Тъпyнгер, ами няма го Северният поток, не виждаш ли? Две години след срока му не е построен. През август американският конгрес ще решава, дали да го спира. Не им е болка за умиране, вероятно ше накарат Германия да поеме загубите на Украйна. И Силата го няма, при капацитет 38 млд ще транзитира няма и 9-10 и Турски го няма и Синият липсва. Колкото до мъжкият род не може да употребяваш газът, защото ще се отнася за всички вещества с тази агрегатна форма. Трябва да се изписва като природният газ, което е протяжно. Разбираш ли нещо тъпyнгерино?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
В долари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Cъceл, обясни на хората защо за последните 15 години цената на акцийките на газпром е паднала с някакви си 4 пъти? Кажи бе, "инврститоре" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо,, плешиво дребно същество, невлизало в спортна зала никога в живота си и комплексирано до спукване, айде малко по-леко го давай с обидите, че ако някой ти каже "бау" от 1 метър и ще се нaaкаш! Ходи си продавай застраховчиците и да се правиш на треторазряден даскал, мижав поклонуко на пyтeтo!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още