IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световни медии: България се насочва към нестабилно правителство и политическа парализа

Дълги коалиционни преговори или нови избори могат да възпрепятстват страната да преодолее бедността и корупцията

23:20 | 11.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентарните избори в България не успяха да дадат ясен победител в неделя, показват данните на социологическите агенции, предава Ройтерс.

Очертава се партията на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“ да води пред доскоро управляващата партия ГЕРБ-СДС на Бойко Борисов.

Вторите избори в България от април отразяват дълбокото разделение в страната по отношение на наследството от десетилетното управление на Борисов. Мнозина от гласоподавателите се насочиха към партията на Трифонов с надеждата за по-решителни действия срещу всеобхватната корупция.

ГЕРБ продължава да се възползва от обществената подкрепа за усилията си да модернизира разпадащата се инфраструктура и пътната мрежа и да стимулира заплащането в публичния сектор. Партията се класира първа на неубедителните избори през април, но не успя да сформира правителство, защото останалите партии я отбягваха. Дори и сега да успее да спечели вота, шансовете ѝ за създаване на правителство са много малки, според политически наблюдатели.

„Има такъв народ“ може да е в по-добра позиция и да получи подкрепата на Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“.

Ще се водят коалиционни преговори със седмици и може да се стигне дори до нови избори, което означава, че България може да се сблъска с трудности при одобрението на многомилиардния пакет за възстановяване от коронакризата или на бюджетните планове за 2022 г.

ГЕРБ бързо призна, че шансовете ѝ да се върне в управлението са малки. "Ще продължим да работим за това, в което вярваме, без значение каква роля са избрали избирателите за нас. Всъщност да бъдем опозиция е честен и почтен начин да защитаваме принципите си", каза заместник-лидерът на ГЕРБ Томислав Дончев пред репортери.

Даниел Смилов, политически анализатор от Центъра за либерални стратегии, коментира, че на коалиция, ръководена от „Има такъв народ“, няма да ѝ стигат 5-10 места в парламента, за да може да управлява без подкрепата на отдавна установени политически групировки, например БСП или ДПС. "Формирането на правителство ще бъде много трудно", прогнозира той.

Протестиращите партии, които искат да насърчат тясните връзки със съюзниците на България в НАТО и Европейския съюз, обещаха да обновят съдебната система, за да затвърдят върховенството на закона, и да гарантират правилното използване на средствата, които трябва да се влеят като част от пакета за възстановяване от коронакризата в ЕС.

Bloomberg също коментира, че изборният резултат може да доведе до удължаване на политическата криза, което да възпрепятства усилията на страната за преодоляване на бедността и корупцията.

„Няма конфигурация на партии, поне от тези, които са декларирали, че могат да работят заедно, които могат да формират мнозинство“, коментира политологът Боряна Димитрова, управляващ партньор в Алфа Рисърч, пред БНТ.

И Борисов, и Трифонов казват, че подкрепят задълбочаването на връзките с ЕС, въпреки че всеки от тях е дал знак на съпротива срещу усилията на блока да започне преговори за членство със съседна Северна Македония, позовавайки се на дългогодишни исторически спорове. Борисов иска България да приеме еврото до 2024 г. Трифонов също иска валутата, но съветникът му Тошко Йорданов, заместник-председател на "Има такъв народ“, предупреждава, че това не трябва да става „преждевременно“.

Всички основни партии отказват да управляват с ГЕРБ. Това създава сериозни препятствия пред Борисов да изпълни евентуален нов мандат. Трифонов, който не се кандидатира за депутат, заяви, че целта му не е да стане и премиер. Той е потенциално в по-добра позиция да създаде управляваща коалиция с партньори Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“.

FT пише, че Борисов, консервативният лидер, който управлява България през по-голямата част от последните 12 години, изглежда отива в опозиция, защото няма съюзници да сформира правителство. Медията прогнозира, че България вероятно ще сформира нестабилно правителство, като има риск да изпадне и в политическа парализа.

Извънредният вот на практика повтори неубедителните резултати от изборите през април при ниска избирателна активност, допълва изданието.

Президентът на България Румен Радев, твърд противник на Борисов, назначи служебна администрация през април. Въпреки липсата на демократичен мандат, тя се зае с почистването на публичната администрация, преразглеждането на процедурите за възлагане на обществени поръчки и уволнението на служители, считани за корумпирани.

Апатията на избирателите е онова, което доминираше на предсрочните избори в България, увеличавайки шансовете за нов разпокъсан парламент, на който ще му е трудно да формира жизнеспособна управляваща коалиция, отбелязва Асошиейтед прес, пише БТА. Политическите анализатори обаче са единодушни, че няма варианти бившият премиер Бойко Борисов да се върне на поста за четвърти мандат, тъй като повечето от останалите политически сили отхвърлят идеята за сътрудничество с неговата партия ГЕРБ.

Антикорупционната кампания на съперниците на Борисов получи тласък от санкциите, които министерството на финансите на САЩ наложи миналия месец заради корупция на няколко български представители на властите и бизнес лидери, отбелязва още АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
baba_meca
преди 2 години
"Дълги коалиционни преговори или нови избори могат да възпрепятстват страната да преодолее бедността и корупцията"При сосиализма 45 години преодолявахме бедността(преди социализма бяха алчни капиталисти и беден народ), след това от 30 години при демокрацията пак същото- преодоляваме бедността. Накрая се получава: социализъм=демокрация= бедност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Каква теза в подзаглавието - "Дълги коалиционни преговори или нови избори могат да възпрепятстват страната да преодолее бедността и корупцията".То пък с предишните управления и правителства беше голямо преодоляване на бедността и корупцията нали?Напротив!Днес на корумпираната политическа паплачч точно патовата ситуация е необходима. Да продължим да им показваме среден пръст докато не осъзнаят, че с корупция и лъжи прикрити зад много построени неща повече не работи. Политиците трябва да излязатат от сивия престъпен сектор или да влизат в затвора. Друго положение няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
KMETA
преди 2 години
Ихаа...Чуждите кокошки - патки ачуждите мисирки - щрауси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още