IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Oil задържа добивите дори и на фона на скъпия петрол

Големите компании ще се възползват от растящите цени на горивата, за да финансират енергийния си преход

10:59 | 12.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите петролни компании засега не бързат да инвестират в проекти за добив на петрол дори при растящите цени на пазарите, коментират анализатори пред Ройтерс. Паричните приходи към Big Oil са отлични, след като за година цената на суровината се удвои до ниво от около 78 долара за барел.

Това е най-високото ниво за последните три години, след като водещите държави, добиващи петрол, не можаха да постигнат съгласие за квотите. В допълнение и цената на природния газ също расте в последните месеци след повишение на търсенето.

Компании като Exxon Mobil, Royal Dutch Shell и BP ограничиха разходите си заради пандемията от коронавируса. Съкращенията обхванаха и проектите за добив на петрол на фона на свитото търсене на горива. Сега икономическото възстановяване е факт и очакванията са големите в бизнеса да преразгледат плановете си за добива. Но едва ли ръстът ще е голям, коментират още анализаторите.

Ръководители на енергийни компании очакват цена на петрола дори от 100 долара на барел в близките години, но пазарите ще бъдат волатилни и много от тях нямат желание да хвърлят милиарди в развитие на проекти, които ще се изплатят след повече от десетилетие. В допълнение много от компаниите вече започват да се фокусират върху дългосрочните цели за нисковъглеродна енергетика.

Френската Total, испанската Repsol, както и ВР и Shell започнаха да насочват инвестиции към проекти за възобновяеми ресурси.

Така че, за разлика от друг път, когато цените растяха, днес петролният бизнес ще запази хладнокръвие и няма да се втурне към увеличаването на разходите за добива. "Високите цени ще ни помогнат а извлечем повече стонойност от съществуващите проекти, което в замяна ще генерира повече ресурси за нашите разходи по енергийния преход", коментира изпълнителният директор на Repsol Жосу Жон Имаз.

ВР също не планира да се откаже от целта си да намали добива на петрол с 40% до 2030 година, включително и да продава петролни и газови активи. "Скъпият петрол е много добра новина за нашата стратегия", смята изпълнителният директор Бърнард Луни и допълни, че проектите ще могат да се продават на по-висока цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Дълбоко се съмнявам.2 млрд $ ти звучи като много ли?като знам че годишните бюджети на компании от този ранг за проучвания и добив на петрол са от порядъка на 10-ки милиарди.на Ексон беше някъде около 25 млрд $ годишно.Но дори и да го загърбят, ние сме го говорили, Биг Ойл в смисъла в който го разбираме тука ще е с все по-намаляващо значение за пазарите, доставките ще отидат в държавните компании на петролните монархии, Русия и Китай.Опитите на запада да намали предлагането не ми изглежда особено смислен, при положение че търсенето е налице, и ако не са Биг ОЙл, ще го задоволи някой друг.Засега намаление на световното търсене на петрол и газ не се очертава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
ВР изкупува дялове в цял свят от ветропаркове и фотоволтаични централи - усато , португалия , ингилизите ... има няма за година и половина над $2млрд инвестиции . ще загърбят окончателно петролът за няколко петилетки като equinor ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още