IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слави Трифонов: Поемаме самостоятелна отговорност да съставим правителство

Премиер ще бъде Николай Василев, а Кирил Петков и Асен Василев са отказали да участват в правителство на малцинството на ИТН

11:28 | 12.07.21 г. 51
<p>
	<em>Слави Трифонов. Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Слави Трифонов. Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group

"Има такъв народ" (ИТН) ще вземе мандата за съставяне на правителство и ще представи кабинет от експерти с конкретни приоритети и срок за изпълнение. Това заяви лидерът на партията Слави Трифонов в изявление, излъчено във Facebook.

Поемаме самостоятелна отговорност да съставим правителство, коментира той, отбелязвайки, че партиите на протеста нямат достатъчно гласове за мнозинство и не иска да се коалира с партиите на статуквото - БСП, ГЕРБ и ДПС. Предложението за премиер е Николай Василев, който беше министър в няколко министерства в кабинета на Симеон Сакскобурготски.

Приоритетите на правителството на малцинството ще са членството в еврозоната и Шенген, както и в Европейската космическа агенция. "Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена българи астронавти в НАСА", категоричен беше Трифонов и допълни, че страната ни ще помогне и на съседната Северна Македония да изпрати астронавт в Космоса.

Сред важните политики на ИТН са още изграждането на детска болница, детски градини, дострояване и отдаване на концесия на магистралите и други инфраструктурни проекти, реализацията на газовата връзка с Гърция, бързи съкращения в държавната администрация и дигитализация на услугите, въвеждане на мажоритарен вот и електронно гласуване, 1 лев партийна субсидия, както и закриване на специализираната прокуратура.

Трифонов съобщи, че министрите от служебния кабинет Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков са отказали да участват в неговия кабинет, но беше категоричен, че има и други достойни кандидати. 

Сред тях са икономистът Мария Бойчинова, която поема финансовото министерство. Любомир Дацов е кандидат за министър на икономиката, а изпълнителният директор на "КонтурГлобул" в България Красимир Ненов, който ще поеме енергийното министерство.

Предложението за министър на вътрешните работи и вицепремиер е Николай Радулов.

За министър на правосъдието ИТН ще предложи Петър Илиев, който е преподавател по Конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски", а на външните работи - Ради Найденов, който е дипломат от кариерата и служебен министър в кабинета на Огнян Герджиков. Найденов ще бъде и вицепремиер в кабинета, предложен от Трифонов.

Министър на отбраната ще бъде Теодора Генчовска, която е началник на отдел "НАТО и ЕС" в Министерството на отбраната.

Здравният министър в кабинета на ИТН ще бъде Велислава Петрова, която е имунолог и представител на страната ни в Глобалния фонд по ваксините.

Михаела Лашова е предложена за поста министър на регионалното развитие, за министър на транспорта е издигнат Христо Алексиев, който беше министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, на туризма - Ивайло Кожухаров, на земеделието - Пламен Абровски, който в момента е част от администрацията на постоянното представителство на България в Брюксел.

Юристът Лилия Иванова ще поеме социалното министерство, а музикалният продуцент Станислава (Саня) Армутлиева - Министерството на културата. Юрист е и издигнатият за министър на спорта Радостин Василев.

В кабинета на ИТН ще има министър без портфейл по ромските въпроси д-р Антония Василева, която е анестезиолог. Образователното министерство се поема от Наталия Митева.

Всички кандидати са с образование в световни университети, говорещи чужди езици и експерти в областта си, заяви още Трифонов.

Очакванията на избирателите към ИТН вече не са изпълнението на заявките в референдума от 20016 година, а управление на държавата, смята лидерът на партията. Той беше категоричен, че през годините е правил едно и също - което ни повелява моралът, законът и професионализмът, заяви още Трифонов и припомни инциирания референдум за промяна в избирателната система.

Това беше първият референдум, иницииран от гражданите, в който гласуваха 3,5 млн. граждани, припомни лидерът на ИТН. Тъй като политическата класа не е предприела действия за изпълнението на исканията на народа, Трифонов е започнал политическия си проект, воден от морала и чувството за справедливост.

"Подкрепата, която получи ИТН, е изумителна", каза още Трифонов в своето изявление, излъчено във Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 12 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Чалгаря се оказа поредният български измамник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
georgi_shum
преди 2 години
Плюс държавата вече купи и раздаде десетки зако не и стотици хиляди покрай дистанционното обучение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
georgi_shum
преди 2 години
Често връщане на ДПС във властта :) още вчера го казаха+, че ДПС са вече с ИТН :) Да видим Ристьо "умното" дали и той ще ги прегърне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Детски градини, хеликоптери и астронавти ......... Баси приоритетите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
И това с безплатните лаптопи... Има ли представа, колко пари струва и колко е бюджета на МОН?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 15
Иван Митев
преди 2 години
Сега се ползват левове с неправилност за пряко създаване на щети. Ако не е злокобната парична процедура, Република България няма да има днешните дългове.При запазване на наличната в Република България местна проява на разпространена в света държавна парична грешка, предложените от политическа партия Има Такъв Народ министри са в политически капан. Това правителство няма полезен ход за устойчиво развитие и (дори при подкрепа от 240 депутати) се създават нови щети. Тези щети подсигуряват политически провал.Защо политическа партия Има Такъв Народ е с реално съгласие за запазване на вредната за всеки парична грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
Lucifer
преди 2 години
Споко, Радев е зад гърба му, ще отика зимата, напролет като преброим труповете ще направим нови избори....кой можал, оживял...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 2 години
Да кажем, че биха се справили т.нар. професионалисти. Но така представеният план за управленски приоритети е слаб. Има някое и друго попадение, но е слаб. Най-напред детските градини се строят от общините и местните власти, не от държавата. Държавата може да помогне с някой терен и нормативна уредба. Това да ти е Номер 1, говори за непознаване на правилата и търсене на евтин PR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
scott
преди 2 години
Славуцо,не може да предлагаш за цели на управлението неща, които не зависят от България. Шенген и еврозоната, имах предвид.КОНТРОЛА Е В ЕС, НЕ В БУЛГАРЕСКА. Със същия успех може да посочиш за цел на управлението колонизаране на марс от българия. И да ти кажем: НА МЕН КОСМОСОТ не ми е важен! ВСИЧКИ СРЛЕЩУ СЛАВУЦА! СЕКА ПАРТИЯ ОБЯВИЛА ПОДКРЕПА НА МОЛОУМНИКОТ - умира за мене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Според мен го прави с цел да каже - ето предложих правителство, вие не го искахте, каквото можах направих, ваш ред е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още