IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pony.ai стартира масово производство на своята система за автономни коли до 2023 г.

Системата на Pony.ai ще бъде подкрепена от нова сензорна платформа, оборудвана с лайдар, разработен от американската компания Luminar Technologies

15:55 | 12.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomber</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomber

Компанията за електрически превозни средства Pony.ai планира масово производство на своята система за автономно шофиране от Ниво 4 до 2023 г., докато индустрията все повече започва да се измества към този тип технологии на фона на глобалната електрификация на транспорта, съобщава Nikkei Asia Review. 

Американската група за инженерни стандарти SAE International класифицира автономното шофиране в шест нива – от 0 до 5, като Ниво 4 позволява на превозното средство да действа само, без човешка намеса, през по-голямата част от пътуването.

Системата на Pony.ai ще бъде подкрепена от нова сензорна платформа, оборудвана с лайдар, разработен от американската компания Luminar Technologies.

10-сантиметровите сензори са способни да откриват обекти на разстояние от 500 метра от превозното средство.

Понастоящем Pony.ai тества своя автопарк от над 200 автомобила в китайските градове Гуанджоу, Шанхай и Пекин, както и Ървайн и Фремонт, Калифорния.

Компанията, подкрепена от японския автомобилен концерн Toyota, поглежда и към пазара за товарни автомобили. Нейните самоуправляващи се камиони вече са изминали повече от 37 хил. км и са транспортирали над 13 хил. тона товар от май досега.

През ноември Pony.ai обяви, че е набрал 267 милиона долара в началната фаза на последния си кръг на финансиране на стойност 5,3 млрд. долара. Набирането на средства от страна на стартъпа се случва в момент, когато големи имена от автомобилната индустрия като Tesla, Waymo на Alphabet Inc и Uber вливат капитал в разработването и усъвършенстването на технологии за автономно шофиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още