Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Може ли Европа да се измъкне от енергийната хватка на „Газпром“?

За момента руснаците действат предпазливо спрямо европейските купувачи на фона на засилващите се дебати относно ролята на газа в процеса на декарбонизация

   1| 2    
1
 
4
 
18
преди 1 месец
Няма профилна снимка
въпроса е - не може ли, а иска ли? и по-скоро трябва ли?иначе отде ток за Европейския дворец в Брюксел и палатите му. Докато вземат важните решения за въглероднонезависима икономика, трябва все пак да има и ток и да се движи това онова.
0
 
6
 
17
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всъшност можеха да напишат какво е ситуацията в момента. Договортите за доставките се изпълняват плюс допълнително 14 млрд куб. м. през преносната мрежа в Украйна резервирани на редовните аукциони. Европа има още два големи доставчика на газ Норвегия и Алжир. Да не споменаваме терминалите да втечнен газ. Но за увеличаване на доставките от другите доставчици не се пише. Когато има нужда от увеличение на доставките това е задължение на Русия и ако това не се случва познайте кой е виновен? Защо Газпром да увеличава доставките? За да спечели повече пари. И в момента им се получава добре цените са по-високи от зимните 20/21. При тази тенденция цените през зимата ще гонят азиятските. Пак Газпром ще е виновен. Чудя се как още не са почнали да говорят за санкции?
0
 
4
 
16
korn до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
имах предвид за ситуацията със СП2....колкото до 20 lng терминала-чудесно, повече бензиностанции, по голяма конкуренция, по ниски цени за нас
3
 
0
 
15
zelka007 до: korn
преди 1 месец
колко нищо да не направиха ... има нема около 20 lng терминала се построиха в ЕС ... и на всичките капацитета е договорен за петилетка напред ... :)))
2
 
0
 
14
преди 1 месец
поскъпването на природния газ е прекрасна новина , който се хване да инсталира термопомпи нема да сбърка в близките години ...
0
 
5
 
13
korn до: Стоян Петров
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ще изчакам, но според мен тръба ще има. Най големия печеливш от нея е Германия и ЕС тъй като няма да се плащат на Украйна такси, която не е от ЕС. Цената на газа ще се договаря от Германия и после чрез интерконекторите които се строят ще тече из ЕС. Русия няма да печели повече, просто си запазват пазарен дял в ЕС, защото икономиката им е най вече зависима от бизнеса им с ЕС. Путин ще изглежда велик в Русия. САЩ и те се направиха на велики, въпреки че не направиха нищо до сега.
7
 
2
 
12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Чакай средатана август, защото не знам какво ще каже конгресът. В състояние е да задължи Байдън да наложи санкции, макар че кacтрираните от енергопакетите и в близко бъдеще от карбоновитеданъци потоци да не са им първа грижа. Големите руски енергийни проекти си остават големи руски празни приказки. Всичко е за да държат мyжика гладен и послушен. Ама то и мyжик не остана, само едни азиати-мюсюлмани в Масква.
5
 
4
 
11
korn до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Обонго герой на Русия. Путин пък герой на САЩ, Русия и ЕС. 20 години държи Русия там където другите я искат-напълно зависима от продажбата на суровини. Парите от газа пък отиват за водене на войни за да може да продава газ и да бори конкуренцията.
2
 
7
 
10
korn до: Стоян Петров
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Понякога задминаваш руските поклонници с величаенето на САЩ. Както се видя, Меркел каза че тръба ще има и САЩ не можаха да направят нищо.
9
 
1
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А може ли путин да се измъкне от хватката на европейските карбонови данъци?