IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в България намаляват, но цените растат

Пандемията от коронавируса ограничи сделките с жилища

20:58 | 12.07.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища у нас намалява на фона на растящите цени, става ясно от статистиката на Евростат през 2020 година. Подобна е тенденцията и в повечето държави от общността. Статистиката за продажбите на жилища се предоставя на доброволен принцип и обхваща 13 държави от ЕС, сред които и България. Статистиката се отнася до сделки с жилища (апартаменти и къщи), при които купувачите са физически лица.

През 2020 година цената на жилищата в Европа продължава своя ход нагоре. Данните, с които борави Евростат, се отнасят до еврозоната и показват, че има ръст със забележимите 5,2%. Това е най-голямото повишение от 2006 година насам, посочват от европейската статистическа агенция. Тогава жилищата във валутния съюз поскъпват със средно 7 на сто.

До голяма степен свитите продажби се дължат основно на блокадите около първите прояви на коронавируса в Европа. През второто тримесечие, когато повечето икономически активности бяха блокирани, продажбите на жилища в България например намаляват с 28,3%. Това понижение се наваксва с ръст в последните месеци на 2020 година.

Най-съществен спад в разгара на пълната вълна от коронавируса записва Ирландия, където сделките с имоти са били с 40% по-малко на годишна база.

Годишен ръст на продажбите и през четирите тримесечия на 2020 година отбелязват само Дания и Нидерландия, е видно още от статистиката.

Най-съществено е намалението на годишните продажби на жилища в Кипър (-23,3%), Словения (-17,5%), Белгия (17,4%) и Ирландия (-16,4%). За България годишният спад на продажбите приближава 10 на сто. В Дания сделките се увеличават с 20%, а в Нидерландия - с 10 на сто.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

В началото на 2020 година в Белгия има промяна по отношение на таксите върху ипотеките, което обяснява бума на продажбите в последното тримесечие на 2019 година (от 40%) и последвалия срив от малко над 29% през първите три месеца на 2020 година, тоест още преди началото на пандемията от коронавируса.

Това обяснява и ръста от почти 55% в първото тримесечие на 2021 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Алиса в страната на чудесата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още