IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Антоний Тодоров: Трифонов започна да действа по подобие на Борисов

Има риск за парламентаризма, на следващите предсрочни избори в парламента може да попаднат чудовища, предупреди политологът

21:09 | 12.07.21 г. 4
Проф. Антоний Тодоров: Трифонов започна да действа по подобие на Борисов

Бързото развитие на ситуацията от изборите през април не можеше да промени радикално политическата картина в страната. Ако новият парламент не успее да избере правителство, има риск за парламентаризма в България. Това заяви проф. Антоний Тодоров, политолог и преподавател в Департамента по политически науки на Нов български университет, в коментар на резултатите от предсрочните избори в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Макар да има разместване между партиите, класацията след изборите няма съществено значение. То е по-скоро символично като спортно събитие. Основният залог е дали новият парламент ще е в състояние да избере редовно правителство. Преди три месеца въпросът бе дали ГЕРБ ще продължат да управляват – поне в краткосрочна перспектива няма. Сега въпросът е друг“, каза Тодоров.

В коментар за проектокабинета на „Има такъв народ“, представен от лидера на партията Слави Трифонов в понеделник, Тодоров заяви, че „Трифонов реши да направи нещо, което го доближава до начина, по който действаха ГЕРБ и Бойко Борисов. Еднолично обяви правителство и каза на останалите партии  - „ако искате, подкрепяйте“ – внушавайки, че ако не го направят, те автоматично застават в зоната на статуквото“.

Според Тодоров не е известно дали министрите в този кабинет подкрепят приоритетите, изложени от Трифонов, и дали те са били дискутирани с депутатите от партията.

Не е известно и коя от другите формации в парламента би подкрепила такъв кабинет. „Защо нямаше никакъв разговор с другите партии. Трифонов казва: „Или ще управлявам сам, или с никого." Тази самонадеяност обичайно не завършва добре. Напълно възможно е след този жест да стигнем до нови предсрочни избори, които ще бъдат катастрофа за „Има такъв народ“.

От антисистемните партии („Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!") се очаква просто да подкрепят този кабинет.

„С тях не са водени разговори и те са в трудна позиция. За да не бъдат обвинени, че се присъединяват към статуквото, могат да го подкрепят първоначално или просто да се въздържат“, коментира политологът.

Тодоров смята, че БСП и ДПС няма да дадат готова подкрепа и очаква с тях да се водят преговори, ако се съди по изказванията на техните лидери.

„ГЕРБ може да подкрепи правителство на „Има такъв народ“, за да може то да се провали и „ГЕРБ да се върне на бял кон. Така ГЕРБ ще бъде опозиция, която не иска вот на недоверие, и крепи правителството“. Такава негласна подкрепа би била предателство спрямо позицията на „Има такъв народ“ за остра конфронтация с ГЕРБ“, посочи политологът.

Според Тодоров първата трудност пред новия парламент ще бъде избирането на председател.
„Сега това ще е много по-трудно, отколкото в 45-ото Народно събрание. Как потенциалните съюзници на „Има такъв народ“ да участват в избора, след като с тях не се водят никакви разговори“, е мнението на професора.

Той прогнозира, че ако се стигне до нови предсрочни избори, те ще съвпаднат с президентските.

„Политиците няма да са в състояние да управляват в такава ситуация, а някои от лидерите може и да са кандидати за президент“, коментира той.

По думите на проф. Тодоров това ще бъде особено опасно за „Има такъв народ“, защото електоратът на партията все още не е преминал през много избори и не е известно доколко е лоялен на движението.

„Има риск за парламентаризма в такава ситуация", отбеляза Тодоров. „На следващите предсрочни избори в парламента може да попаднат чудовища – състав, който да е по-лош от всички останали, и от който всички истински да се страхуваме“, заяви той.

Какви са заявките за управление в бъдещия 46-ти парламент? Повече за политическите нагласи след изборите, евентуалните коалиции и коментари за действията на лидерите, и какви са вариантите за нови избори може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мдааам , чалгарят явно е докопал номера на деда Боже ... освен ферари с цвят червен , сега ше иска майка си и баща си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 2 години
Така е, но политика, повтарям политика, а не шоу, не се прави по този начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
penman
преди 2 години
Не били водени преговори с другите партии! С кого? С мутрите на Манолова ли или с манипулаторите хайдуци от ДБ? Той Пинокио преди 2-3 дни се самопредложи за премиер, а Гномчето потриваше ръце, припомняйки си голямото крадене при ментора им Иван Костов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Проф. Антоний Тодоров: Трифонов започна да действа по подобие на Борисов > Е та бяха първи приятели, к'во чудно. Е, *** театро имало > плебса ще преглътне с'яква чалга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още