Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Глобалният бум на жилищните цени се превръща в дилема за централните банки

Растящите цени засилват натиска върху тях да направят нещо, за да запазят достъпността на жилищата за обикновените хора

   1| 2    
2
 
3
 
13
Dr. Vatnikov до: terziеv
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Говориш колосални глупости.
2
 
5
 
12
khao до: terziеv
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
ти па искаш да махнеш единственото хубаво нещо направено от БСП... не е ли е срам...
7
 
3
 
11
terziеv до: Varfor
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Специално за България, ако говориш, очевидно нямаш идея до какво всъщност доведе плоският данък. Доведе до една прослойка, която изсмука целия ресурс. Тази прослойка може да си позволи да притежава цели блокове с по 20 етажа, да ги държи празни и от това да не губи нищо. А за лихвите - просто не могат да бъдат вдигнати. По-вероятно е да ги свалят още.
2
 
8
 
10
Varfor до: terziеv
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Погледни статистика за цената на квадратен метър в София през 2007/2008 година и как цените са били с 30-40% надолу 3-4 годни по-късно и едва десетина години по-късно достигат старите цени. С наемите е нещо подобно. А има квартали и градове, при които нивата от 2007/2008-а, когато пак всички се бяха юрнали да купуват, все още не са достигнати. А за лихвите може да си говорим пак след няколко месеца.
6
 
3
 
9
terziеv до: Varfor
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Банките няма да вдигат никакви лихви. Не и без да има някакъв истински обществен/социален, а може и дори природен катаклизъм, който изцяло да промени пейзажа. Няма значение дали има достатъчно наематели за имотите. Богатите са толкова богати, че спокойно може да не им дреме. В момента техният проблем е какво да си правят парите, а не как активите да носят по-висока доходност. Ще се разпадат къщи и блокове, ще седят празни, но няма да падат цените. Нито на имотите, нито на наемите. Тука в София имаме нагледен пример. С години се отдават площи под наем, стоят празни, но не свалят цената.
2
 
6
 
8
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Данъците върху имотите вече са неадекватни.. навсякъде, даже и там където бяха адекватни. А достъпността - това беше проблем на социализма. ;)
2
 
9
 
7
Varfor до: terziеv
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
А за какво ще служат тези жилища, ако няма кой да ги наеме? Защото не се спира да се строи, напротив. Преди няколко месеца имаше статия, че разрешителните за строеж през 2020-а са рекордно много. Дори големите областни градове започват да отчитат спад в населението. Тенденцията при броя на наемателите е да се задържи на това ниво евентуално още малко и да започне да пада. Защото от своя страна банките гледат да раздадат възможно най-много ипотечни кредити.В момента, в който вече няма купувачи, банките ще започнат да вдигат лихвите, за да печелят. И тогава ще стане интересно.
2
 
7
 
6
nkavrakov1982 до: terziеv
преди 3 седмици
Нищо не е безкрай,а обикновенно края е доста болезнен.
9
 
3
 
5
terziеv до: nkavrakov1982
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Купонът наистина ще е без край. Жилищната криза не е неприятен страничен ефект, а целенасочена политика. Концентрацията на жилищата в малко собственици е планирана. Идеята е по-малко собственици, които да са зависими от подаянията на системата. Безплатни/с контролиран нисък наем жилища, но само ако слушкаш и си поставяш инжекцийките редовно.
3
 
4
 
4
преди 3 седмици
преди 3 месеца едно жилище струваше 1 биткойн, а сега струва 2 !?!? ужас