IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да купуваме биткойни?

Ако сте нови в света на криптовалутите, може би ви трябва помощ откъде да започнете

17:45 | 31.07.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Една минута цената на биткойна е нагоре, следващата вече върви надолу. Първо Илон Мъск го обожаваше. После обаче бързо го разлюби. Сега пак го обича. Някои страни го приемат за законно платежно средство, но други са доста по-скептични.

Последната година бе изключително бурна за най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, пише Bloomberg. Цената ѝ нарасна от 30 хил. долара през януари до пика от над 64 хил. долара през април. През юни обаче тя спадна до под 30 хил. Сега стойността на биткойна е нагоре с около 14% за 2021 г. Само за сравнение – широкият индекс S&P 500 напредва с 18%.

Сривът в цената върна познатия рефрен: купувайте, докато е евтино. Така че за мнозина може би сега е моментът да влязат на пазара.

Но как? Ако сте нови в света на криптовалутите, може би не сте много сигурни откъде да започнете.

Криптовалутите като цяло имат репутация на актив, труден за разбиране. Според допитване на Harris Poll от тази година 61% от хората, които са чували за криптовалути, все още разбират малко или нищо за това как работят.

Не помага и това, че интернет пространството е залято от противоречива и често трудни за потвърждение информация.

Някои гледат на биткойна като на част от по-широка инвестиционна стратегия, най-вече за по-младите инвеститори, които имат времеви хоризонт от 25-30 години и увлечение по дигиталните финанси.

Тереза Морисън, основател и партньор във финансовата консултантска компания Beckett Collective, криптовалутите са инвестиция в бъдещето. Тя гледа на тях като на „валутата на интернет“, която може да послужи като предпазно средство от инфлацията, ако клиентите ѝ държат малки количества – например около процент от портфолиото си.

Дана Менард, основател и главен изпълнителен директор на Twin Cities Wealth Strategies Inc., гледа бичо на бъдещото представяне на биткойна, но също като други има някои регулаторни притеснения.

„Без благословията на Комисията по ценните книжа и борсите (регулаторът в САЩ – бел. ред.) трудното при биткойна е липсата на надзор и спекулациите в стил Дивия Запад, които карат цените да правят големи движения за кратък период от време“, посочва той.

Други са още по-скептични. „За мен това е златото на глупците“, казва Майк Калиджури, основател и главен изпълнителен директор на Caligiuri Financial. „Това е относително нов клас активи, който има относително недоказана история“, смята той.

Купуване на биткойни: Основното

Какво всъщност купувате?

Това не е физическа монета. „Буквално е просто число“, казва Карстен Соренсен, професор в London School of Economics, който води лекции по криптовалути. В зависимост от това колко искате да купите, може да си вземете един биткойн, десет биткойна или само частица от биткойна. Според протокола, създал криптовалутата, само 21 млн. монети от нея могат да бъдат „изкопани“.

Тъй като биткойнът може да бъде разделен на осем знака след десетичната запетая, от него може да се купи много малка част. Така например, ако сте купили биткойн за 100 долара, когато цената му е била около 19 хил. долара, то вие грубо казано имате 0,0053 части от биткойна.

Необходим ли е биткойн портфейл?

И да, и не. Ако използвате определени брокери като Robinhood, то може да купите и без нужда от портфейл. Robinhood се грижи за монетите. Но ако искате да купите биткойн самостоятелно, то ще трябва да имате портфейл.

С две думи портфейлът е адресът, където вашите биткойни се намират. Портфейлите са буквално това – място, където да държите валутата си – само че в случая на биткойна те са виртуални. Някои популярни портфейли са Blockchain.com, Exodus, Electrum и Mycelium. Може да стигнете до тях през телефона или компютъра си. Но ако загубите ключа си, може да загубите и достъп до активите си.

Хардуерните портфейли, които са напълно изолирани от интернет пространството, добавят още едно ниво на защита от хакери. Добрата новина е, че откриването на портфейл много често е безплатно. Може да заплатите допълнителни такси за преместването на биткойни във или вътре в портфейла.

Биткойнът е известен със своята анонимност. Портфейлите позволяват точно това. Трябва ви портфейл, за да движите биткойни, но не е нужно да свързвате името или телефонния си номер с голяма част от портфейлите

Как се купува биткойн?

Както казахме по-горе, най-вероятното място за покупка е борса – да, има и автомати, но те не са така разпространени.

Създавате акаунт и избирате метод на плащане. В уважаваните борси ще ви бъде поискана и информация като банкова сметка, дебитна или кредитна карта. След това ще трябва да потвърдите самоличността си с документ от типа на лична карта или паспорт. След като самоличността бъде потвърдена, може да започнете да купувате биткойни чрез избрания от вас метод за разплащане към вашия портфейл.

Какво може да се купува с биткойните?

Разбира се, може да купувате неща с вашия биткойн. Редица търговци започнаха да приемат криптовалутата като платежно средство – те варират от малки магазинчета до швейцарски ски курорти, а доскоро и Tesla. Но повечето хора не използват биткойните си за покупки, а вместо това ги използват за инвестиция или за съхранение на стойност – по същия начин, по който хората купуват злато, но не го използват за ежедневни покупки.

Според някои скептици криптовалутата няма да стане скоро универсално платежно средство, но въпреки това има стъпки в посока неговото популяризиране като такова – миналата година PayPal Holdings Inc. обяви, че ще позволи на потребителите си да го използват за разплащания към 26 млн. търговци в своята мрежа.

Ами биткойн фондовете?

Биткойн фондовете са все още относително недостъпни за повечето обикновени инвеститори. JPMorgan Chase & Co. се готви да започне предлагане на биткойн фонд за своите заможни клиенти, който може да бъде готов още това лято.

По-рано Fidelity обяви пускането на своя първи съвместен биткойн фонд. Пасивно управляваният фонд ще бъде наличен за определени клиенти чрез компании за управление на семейно богатство, регистрирани инвестиционни съветници и др., посочват запознати. Минималната инвестиция ще е от 100 хил. долара.

Според Менард от Twin Cities Wealth такива фондове едва ли са най-подходящите за повечето хора. Биткойнът обикновено се предполага, че ще е малка част от портфолиото. „Ако минимумът, за да влезете, е 100 хил. долара, а максимумът, който искате да преразпределите от портфолиото ви, е 5%, то трябва да размахате голям, дебел куп с пари“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
биткойн се купува от майнър или кеш. НИКОГА от борса!В робинхуд и револют не се търгува с биткойни.Никога не ползвайте "лицензирани" уолети!Всички услуги свързани с KYC и AML са опасни и силно непрепоръчителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
...биткойни, апартаменти, хоум офис....биткойни, апартаменти, хоум офис...за апартаментите ясно, интересно ми е кой "поръчва музилата" за другите две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Ммм, единственото по-забавно от тази темата ще са коментарите под нея. Харесва ми заигравката която авторката е направила с някои от читателите на форума в темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Как да купуваме биткойни? > А защо бе бяс, ако искам да си купя въздух под налягане, трябва да си купувам шиткойн!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още