IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Михайлов: Предизвикателства за бизнеса са образованието и данъчната политика

Свидетели сме на доста бърз процес, когато става въпрос за държавна политика, коментира производството на електромобили председателят на Automotive Cluster Bulgaria

19:51 | 13.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Качеството на образованието продължава да бъде основна тема пред бизнеса, както и данъчната политика. Друг важен въпрос е какви са плановете с въвеждането на еврото, което касае инвеститорите. Трябва да продължим да имаме добър инвестиционен климат, тъй като ние сме в пряка конкуренция със съседните държави и трябва да запазим това конкурентно предимство. Това препоръча Иван Михайлов, председател на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" и Automotive Cluster Bulgaria, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria по повод бъдещото управление на Бългрия.

"Има някои технологични посоки – говори се повече за биотехнологии. Един от приоритетите е космическата роля на България. В Automotive Cluster Bulgaria имаме проект за Automotive и Aerospace център, като вече сме започнали този процес и се надяваме да го приключим успешно. Водим дискусии с София Тех Парк“, разкри той и посочи, че проектът ще представлява събирателно място на компаниите от Automotive и Aerospace, където ще се тестват автомобили и прототипи.

Иван Михайлов коментира темата с предложеното от партията на Слави Трифонов правителство и неговите приоритети.

„В него има хора, които са експерти, и се надявам, че ще могат да продължат действията на служебното правителство – има инерция, която успя да се натрупа в държавната машина. Виждаме успешни инвестиции и добри заявки, така че се надяваме да се получи приемственост“, прогнозира експертът.

Сред приоритетите, които са важни за бизнеса, той постави дострояване и концесиониране на магистралите, прозрачност в обществените поръчки, ускоряване на работата по интерконектора с Гърция и предложението за министър, който да отговаря за ромските въпроси.

„Това са важни приоритети за бизнеса и нормалната му дейност. Въпросите с обществените поръчки трябва да залегнат в базовата политика – там не трябва да има изненади. По отношение на магистралите инфраструктурата е важна за икономическото развитие, за да може Северна и Южна България да бъдат еднакво развити“, надява се Михайлов.

Той е на мнение, че енергийната свързаност и независимост са базов приоритет. „Бизнесът има нужда от този евтин ресурс, защото за инвеститорите е особено важно проектът с интерконектора с Гърция да продължи по начина, по който е започнал“, отбеляза експертът.

Михайлов обясни, че в Automotive имат успешни примери за интеграцията на ромите. Сред предизвикателствата, според него, е темата за типа производство или доколко българските служители са подготвени за високотехнологични производства.

„Това води към въпроса как се интегрират ромите в тези заводи – засега успешно. Говорим за производства, които са по-малко автоматизирани и с по-голяма степен на ръчен труд“, поясни Иван Михайлов.

В събота България подписа меморандум с германската компания Next.e.Go за производството на електромобили в България.

„Министър Кирил Петков каза, че подготовката на проекта е отнела пет седмици. Станахме свидетели на доста бърз процес, когато става въпрос за държавна политика. Заводът ще бъде в Ловеч - това е оценка на инвеститора на база готова инфраструктура, възможности за завода, като предстои да се инвестира още", коментира Иван Михайлов.

Трябва ли да се приватизира Българската банка за развитие? Какви приоритети трябва да има бъдещото управление на България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още