IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Промяната в България е причина за ликуване

ЕС толерираше твърде дълго корупцията в най-бедната страна членка, пише изданието в редакционен коментар

16:57 | 13.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

България се насочва към несигурно политическо бъдеще след изборите в неделя, които за втори път в рамките на три месеца не поставиха нито една партия в позицията да сформира стабилна коалиция, пише Financial Times. Но едно нещо изглежда ясно – консервативният бивш премиер Бойко Борисов, който управлява страната през по-голямата част от последните 12 години, няма да се върне на власт, допълва изданието. Никоя от останалите партии не изразява желание да работи с неговата десноцентристка партия ГЕРБ. Само поради тази причина българите и европейците имат причина да се радват, отбелязва FT в уводна статия за проведените в неделя парламентарни избори у нас.

Управлението на Борисов беше белязано от корупция, която превърна страната в петно за репутацията на ЕС в поддържането на върховенството на закона, приравнявайки я с автократичните Унгария и Полша. Ширещата се корупция и злоупотреба с европейски средства спряха развитието най-бедната страна членка на блока. Те забавиха икономическото ѝ развитие, както показва разширяващата се пропаст със съседна Румъния.

Освен това корупцията настрои много българи срещу демократичния процес. Докато на повърхността изглеждаше, че има редуване на традиционните партии във властта, твърде често те разделяха държавните постове помежду си. Честите примери на заговорничество помежду им създадоха очаквано конспиративно мислене у много българи, което обяснява поне отчасти защо страната има най-ниския дял на ваксинирани срещу коронавирус в ЕС.

За срам на ЕС през по-голямата част от управлението на Борисов Брюксел си затваряше очите за неправомерното изразходване на парите на европейските данъкоплатци, за злоупотребата със съдебната власт и за клиентелистките практики, които затвърдиха хватката върху властта на бившия охранител на нощни заведения. Когато администрацията на американския президент Джо Байдън наложи санкции на двама български олигарси и на високопоставен служител на службите за сигурност миналия месец, това беше още едно обвинение за бездействието на Европа.

Борисов успяваше да се измъква толкова дълго, защото избягваше да създава проблеми на партньорите си в ЕС. За разлика от полския и унгарския си колега той не пое по пътя на борбата с Брюксел или демонизирането на малцинствата за възпламеняване на консервативната си база. Той запази добри отношения с Русия и Турция, без да обслужва интересите им. Той беше безупречно верен на десноцентристката Европейска народна партия и на пътеводната ѝ светлина – германския канцлер Ангела Меркел. С лоялността дойде и политическата защита.

Сега е ред на Слави Трифонов – фолк-рок певец и популярен телевизионен водещ, да опита да състави правителство. Антисистемната партия на протеста на Трифонов „Има такъв народ“ излезе на първо място на изборите с около 24 от гласовете. Забележителното е, че тази необичайна партия не проведе кампания, няма политическа програма, а сред членовете ѝ почти няма известни имена. Трифонов, който не се кандидатира за депутат, отдавна използва телевизионното си шоу, за да критикува корумпирания елит. Избирателите му дадоха личен мандат, но малцина са наясно какво ще направи той с него. Някои се чудят дали новият твърд лидер ще е много по-различен от стария.

В понеделник, без да се консултира с другите две реформистки партии, Трифонов заяви, че „Има такъв народ“ ще опита да управлява сама. Това не отговаря особено на прозрачността и изграждането на консенсус, от които България се нуждае, особено ако иска да осъществи изключително важната за справянето с корупцията реформа на прокуратурата и съдилищата. Служебното правителство, което дойде на власт, след като изборите през април не излъчиха ясен победител, вече започна да разкрива лошото управление, да уволнява корумпирани държавни служители и да създава по-прозрачен процес по обществени поръчки.

Фрагментираната и поляризирана политика на България означава нестабилност и вероятно нови избори не след дълго. Но по-чисто управление, все още може би е възможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Money
преди 2 години
За първи път съм съгласен с никчето Вова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
FT: Промяната в България е причина за ликуване > деееебилите трудно различават подмяна и промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още