IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиери Брьотон: ЕС иска да произвежда 20% от чиповете в света

В момента на блока се падат едва 10% от доставките на полупроводници

23:24 | 13.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Еврокомисарят по търговските въпроси Тиери Брьотон заяви, че блокът цели увеличаване на производството си на чипове до 20% от глобалните доставки, спрямо сегашните 10%.

Идеята е това да бъде постигнато за следващите десет години, сочат коментари, публикувани от италианския министър на индустрията, предава Ройтерс

През май Брьотон заяви, че Европейският съюз трябва да вложи значителни средства за разширяване на производството на чипове.

Амбициите на блока станаха ясни, след като светът беше засегнат от глобалния недостиг на полупроводници. Редица страни по света виждат в тази криза възможност да затвърдят позициите си или да си извоюват място на пазара на чипове.

Въпреки амбициозната цел на Европейския съюз, се появиха призиви блокът да заложи на силните си страни и да не инвестира огромни суми в производството на чипове. Вместо това трябва да заложи на дизайна, твърдят анализатори.

Тази позиция беше ясно изразена от мозъчния тръст Stiftung Neue Verantwortung (SNV) в Берлин, който се опасява, че ЕС може да похарчи милиарди евро и пак да не постигне целта си. Ето защо призова политиците да се фокусират върху възстановяването на индустрията за дизайн на чипове в региона.

Планът за увеличаване производството на чипове в ЕС беше обявен през март. Тогава Европейската комисия даде начало на изпълнението на десетгодишния си план, наречен „Digital Compass”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Едно е да искаш, друго да можеш, трето и четвърто е да го направиш... Ами направете го. Както си унищожихте енергетиката, само за чипове сте цъфнали и вързали. Чипове за компютри и друга подобна техника, вместо пластмаси, химически продукти, изкуствени торове и пр. гад0сти не щете? Ще стоите гладни, май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Континент, който сам сече корените, от които е израсъл, става само за посмешище!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Аз не искам.Мързи ме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още