IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът достигна тримесечен връх спрямо еврото

Ускорената инфлация в САЩ засили очакванията за още по-бързо затягане на паричната политика

10:36 | 14.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на американския долар достигна тримесечен връх спрямо еврото, както и едноседмичен спрямо йената в сряда. Движението става на фона на нарасналите очаквания, че ускорената инфлация в САЩ ще доведе до по-бързо затягане на паричната политика на Федералния резерв.

Американската валута достигна цена от 1,17720 долара за евро – най-високата от 5 април досега, съобщава Ройтерс. Минути след 9:30 ч. доларът обаче отслабна до 1,1794 за едно евро. Въпреки това той остава близо до цената си от вторник, когато бе около 1,17780 долара за евро.

В същото време щатските пари поскъпнаха и спрямо японската йена, достигайки цена от 11,70 йени за долар за първи път от 7 юли. По-късно цената отслабна до 110,43 йени за долар.

„Още едно по-горещо от очакваното четене на американския индекс на потребителските цени накара пазара да се чуди дали ускорението на инфлацията ще е преходно, или по-трайно“, коментира Тапас Стрикланд, анализатор в National Australia Bank.

От своя страна доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава леко с 0,1% до 92,63 пункта, след като по-рано достигна 92,83 пункта. Това е малко под равнището от 92,84 пункта, което отчете миналата седмица за първи път от 5 април.

Цените, плащани от американските потребители, се покачиха през юни с най-бързия темп от 2008 г. насам, надминавайки всички прогнози.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,9% през юни и с 5,4% спрямо същия месец на миналата година, показват данните на Министерството на труда, публикувани във вторник. С изключение на волатилните компоненти като храни и енергия, така нареченият основен ИПЦ също се е повишил с 0,9%. Основната инфлация е нараснала с 4,5% спрямо юни 2020 г., което е най-големият годишен ръст от ноември 1991 г.

Сега трейдърите са фокусирани върху изказванията на управителя на Фед Джером Пауъл през Конгреса в сряда и четвъртък с надежда те да дадат сигнал за времевата рамка на затягане на паричната политика. Пауъл неведнъж е повтарял, че завишената инфлация ще е временна, като очаква веригата на доставки да се нормализира и адаптира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още