IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ГЕРБ - СДС отказват подкрепа за проектокабинета на Слави Трифонов

Бойко Борисов заяви, че ще върне проучвателен мандат за съставяне на кабинет, ако получи такъв

13:33 | 14.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

И ГЕРБ - СДС няма да подкрепят правителството, представено от "Има такъв народ" (ИТН) на 12 юли, стана ясно от брифинг на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията. Пред журналисти той заяви, че позицията му е последователна, макар да не коментира припомнянето, че през април е обещал няколко депутатски гласа за съставянето на правителство на партията на Слави Трифонов.

"Никой не ми ги е поискал", допълни той.

Лидерът на ГЕРБ призова за нормален политически диалог и заяви, че партията му е отворена за такъв.

Проектокабинетът на Слави Трифонов с премиер Николай Василев очевидно няма да получи подкрепа в 46-ото Народно събрание, след като парламентарно представените партии се възмутиха от липсата на преговори и едностранното налагане на кандидатурите. 

Предложението на ИТН не отговаря на целите на БСП да се промени моделът на управление на паралелната държава, да се върне държавността, да се решават социалните проблеми на хората чрез политики, да се гарантира сигурност и стабилност за България, заяви Корнелия Нинова на брифинг вчера. 

В изявление във Facebook Мая Манолова пък призова получилите мандат партии да предложат на служебния кабинет да продължи да управлява. 

Христо Иванов смята, че предложението е слабо и като състав, и като начин, по който беше отправено. Лидерът на "Демократична България" изказа съмнение, че това е опит за разбиване на партиите на протеста.

Днес Борисов беше категоричен още, че ще върне проучвателен мандат за съставяне на кабинет, ако получи такъв. Но призова всички партии, които се обединиха срещу ГЕРБ, да опитат да съставят правителство. Той прогнозира, че при трети пореден вот в рамките на годината може да има политическа криза, визирайки предстоящите президентски избори през есента.

Борисов обясни и че няма да се кандидатира за президент. "Аз съм се науправлявал", заяви той и допълни: "Няма българин, който да ме стигне в следващите 20-30-40 години като изборни успехи". 

От думите му стана ясно, че ГЕРБ - СДС няма да бойкотират заседанията на Народното събрание. Самият Борисов вероятно няма да бъде депутат на фона на разследванията срещу него - за да не пречи на разследващите, "които уважава".

Лидерът на ГЕРБ е извикан за сведения в Националната дирекция на полицията на 15 юли, съобщи той преди ден, коментирайки, че не знае защо го викат. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обясни пред bTV, че няма информация за изпратена призовка до бившия премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Asdf1234
преди 2 години
Бойко, наистина нямаш мозък. Ако не го подкрепиш, за да си направи правителство и оставиш нещата в ръцете на другия мал оумник - Презерзвидент и молоумното му служемно правителство, повече за теб няма да гласуват десните. Масата от тях се прехвърлят къв ДБ, все още ни спира *** ка Христо Иванов, но ако го махнат и сложат нормален човек, просто нямаш шанс. Бъди поне веднъж последователно умен.. Около тебе има умни хона, този път не се дуй, а вземи та ги послушай. Слави е резултатът от ере кцията на младите хона във сезона на плажа на градина. Ще остане на пясъка и толкоз.. Младите не се задоволяват еднократно има и други ..... а той е дърт и грозен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още