IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва съдебна процедура срещу Унгария и Полша заради ЛГБТИ законите

Европейската комисия ще изпрати т. нар. писмо за официално известие още в четвъртък, съобщават запознати източници пред Bloomberg

14:29 | 14.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз ще започне съдебна процедура срещу Унгария и Полша във връзка със закони, които според блока дискриминират ЛГБТИ (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър и интерсексуални) общностите в двете държави.

Европейската комисия ще изпрати т. нар. писмо за официално известие още в четвъртък, съобщават запознати източници пред Bloomberg, пожелали анонимност. Мярката е първа стъпка към започването на дело в Европейския съд.

Отделно ЕК ще отнесе Унгария към Европейския съд и във връзка с незаконно ограничаване на достъпа на бежанци до системата за бежанска закрила на блока, става ясно от документи, видени от Bloomberg.

Говорител на ЕК не е отговорил на запитване за коментар на медията.

Будапеща и Варшава вече са в епицентъра на спор с ЕС, който може да ги лиши от средства от блока. От тази година комисията има нови правомощия, които ѝ позволяват да спира бюджетни плащания, ако върховенството на закона в дадена страна застрашава финансовите интереси на ЕС.

Отделно, ЕК по-рано тази седмица отказа одобрение за възстановителния план на Унгария, който е необходим за отключването на 7,2 млрд. евро под формата на грантове, отделени за страната. Ако Брюксел използва новия си механизъм и срещу Полша, то страната може да бъде лишена от до 23,9 млрд. евро възстановителни средства.

Сблъсъкът с Унгария е свързан със закон, който според правителството цели да защити децата срещу педофилия. Според критици обаче чрез него се създава дискриминация на база сексуална ориентация.

Мерките срещу Полша пък са свързани с градове и провинции в страната, които се обявяват за „свободни от ЛГБТИ-идеология“, за да се предотврати провеждането на прайдове и други подобни мероприятия. Към средата на миналата година почти една трета от общините в 38-милионна Полша са приели декларацията – често след лобиране на свръхконсервативни групи.

Според ЕК Варшава и Будапеща са нарушили ценностите на ЕС и фундаменталните му принципи.

Изпратените писма ще са официално начало на процедура за нарушение, като на държавите преди това ще се даде възможност да внесат законодателни промени. Следващата стъпка вече е съдебно дело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Унгарският закон по никакъв начин не ограничава противоестествениците да вършат гнъсните си забавления помежду си. Той не ги допуска до децата на Унгария. Репресиите на ЕС следователно са опит за легализиране на педофилщината. Съюз, който иска да превърне децата в беззащитна желтва на сексyални изр0ди и дегeнерати, е съюз, който не трябва да съществува, но да бъде унищожен, в името на Европа и европейските народи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още