IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 31 август или до изчерпване на гаранционните лимити ще се дават безлихвени заеми

Пет от търговските банки с финансови споразумения с ББР все още имат свободен ресурс по програмата за държавно подпомагане на физически лица заради COVID-19

17:08 | 14.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Министерският съвет удължи до 31 август или до изчерпване на гаранционните лимити в банките партньори на Българската банка за развитие (ББР) Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд, поради пандемията от COVID-19.

Крайният срок на програмата ще зависи от варианта, който ще е първи, съобщиха от правителствената пресслужба.

От Министерския съвет уточняват, че решението е продиктувано от това, че пет от търговските банки, които са сключили финансови споразумения с ББР, все още финансират по Програмата.

Съдейки по темпа им, ако не се удължи срокът за кандидатстване по нея, ще остане свободен, неоползотворен гаранционен лимит.

Едновременно с това министрите записаха и промяната в акционерното участие на държавата в капитала на Българската банка за развитие, а именно - че ББР става еднолично акционерно дружество.

От правителството  посочиха, че приетото решение ще способства за ефективното изпълнение на програмата, възложена на ББР ЕАД, за преодоляване на отрицателните последици от пандемията COVID-19.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още