IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените технологични стартъпи се радват на новата вълна свеж капитал

Някога секторът се бореше за всяка инвестиция, а днес инвеститорите започват да се редят на опашка

21:47 | 14.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Поток от инвестиции в чисти технологии даде шанс на стартъпи като Tesla и ги отведе нагоре. За повечето млади компании в сектора последното десетилетие беше борба за набиране на капитал, необходим за летящ старт.

Всичко това се променя с бума на зелените инвестиции. Нова вълна от пари помага на стартъпи да достигнат от лабораториите до пазара, пише Wall Street Journal.

Т.нар. долина на смъртта – пропастта между изобретяването на технология, която има потенциал да пробие, и мащабното ѝ търговско приложение – доведе до смъртта на много стартиращи компании. Големите инвеститори отдавна са предпазливи към бизнеси като соларни ферми и производители на батерии, които изискват големи капиталови разходи много преди да станат рентабилни.

„Едно е да се разработи нещо наистина интересно, наистина страхотно в лаборатория. Но как ще стигнете до точката, в която можете да го произвеждате рентабилно с нужното качество, така че се клиентите ви да го купуват?“, пита Майкъл Еделман, главен изпълнителен директор на компанията за батерийни технологии Ionic Materials.

Дилемата с набирането на средства в индустрията за чиста енергия датира отпреди десетилетие – от провала на калифорнийската соларна фирма Solyndra, която получи държавна подкрепа, както и с фалита на производителя на батерии A123 Systems през 2012 г. Някога последната беше смятана за компания, която ще направи революция в автомобилното производство. В годините педи това в сектора се вливаха средства, създавайки част от днешните лидери като Tesla, но и подкрепяйки редица компании, които в крайна сметка се оказаха губещи. След провала, държавното финансиране спря, а частното стагнира.

Проучване от 2017 г. на MRS Energy & Sustainability, академично издание за чисти технологии, посочва, че от 36 стартъпа за батерии, които са получи финансиране за над 500 хил. долара, само два са върнали повече капитал, отколкото е бил инвестиран в тях.

Проучването показва още, че компаниите за батерии могат да научат уроци от фармацевтичната индустрия, където инвеститорите знаят колко време и колко пари са нужни за създаването на едно лекарство.

През последните няколко години ситуацията се подобри, тъй като източниците на чиста енергия, като вятър и слънце, станаха конкурентни на генерираната от изкопаеми горива енергия и разходите за батерии се свиха рязко.

Нарастващите притеснения за влиянието на глобалното затопляне и обещанията на компаниите да намалят въглеродните си емисии също мотивираха инвеститорите. Въпреки че средствата се наливат във взаимни фондове, които включват климата във фокуса си (в тези фондовее имало близо 2 трлн. долара към края на първото тримесечие), това, което има най-голямо значение за стартъпите за чиста енергия е рисковият капитал и държавните средства. И двете нарастват.

Очаква се рисковите инвеститори да завършат сделки за чисти технологии на стойност 7,7 млрд. долара в САЩ през тази година, спрямо 1 млрд. долара преди десетилетие, сочат данни на PitchBook. По-важното – федералното правителство възвръща подкрепата си за сектора.

Миналата година ARPA-E даде начало на тригодишна програма за 75 млн. долара, наречена Scaleup, за да помогне на компаниите да преодолеят пропастта между изобретението и производството. Ionic Materials на Еделман е получила 8 млн. долара финансиране, което „ще ни помогне да преминем през долината на смъртта“, посочва той.

Друг източник на средства е Службата за кредитни програми на Министерството на енергетиката, която контролира над 40 млрд. долара федерално финансиране за проекти с чиста енергия.

Технологичните компании, занимаващи се с климата, които някога трябваше да чакат години, за да получат капитал, сега виждат как инвеститорите се редят на опашка, твърди Ейми Дюфюр от Prime Impact Fund, който инвестира в компании от сектора, които са още в ранен етап на развитие.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
2 от 36 са били на плюс. Какъв е смисъла, освен да се изкривяват пазарните механизми и да гледаме циркаджии като Мъск после с губещи по 13 години компании?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още