IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX записа първи спад от шест сесии

От страната на губещите са четири дружества, като с най-много поевтиняха акциите на фармацевтичната компания „Софарма“

18:22 | 14.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Денят на Българската фондова борса (БФБ-София) приключи предимно с понижения за индексите, като основният показател запис първия си спад от шест сесии.

SOFIX заличи 0,43% от стойността си до 563,400 пункта, след като само три дружества от състава му отбелязаха повишение в цената на акциите си.

Най-голям ръст отчете „Химимпорт“ АД, като акциите му поскъпнаха с 2,37%. На второ място е „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с повишение от 1,69%, а книжата на „Доверие Обединен Холдинг“ АД поскъпнаха с 0,83%.

От страната на губещите са четири дружества, като с най-много поевтиняха акциите на фармацевтичната компания „Софарма“, записвайки спад от 2,82%. На втора позиция е ТБ „Първа Инвестиционна Банка“, която отписа 2,58%.

Следват „Еврохолд България“ с понижение от 2,31% и „Сирма Груп Холдинг“ АД, която отново е на червена територия със спад от 1,21%.

По-широкият BGBX40 се понижи със същия темп, отписвайки 0,48% от стойността и приключвайки първия ден на червено през последните шест сесии.

Секторният BGREIT единствен записа ръст от 0,32%, което беше четвъртата поредна печеливша борсова сесия за него.
Денят обаче приключи със загуба и за BGTR30, който отписа 0,41% от стойността си.

От компаниите извън индекса на най-ликвидните се отличиха „Билборд“, „Илевън Кепитъл“ и „София комерс заложни къщи“. Сред губещите бяха „ФеърПлей Пропъртиc“ АДСИЦ, „Индустриален Холдинг България“ АД и „Проучване и добив на нефт и газ“ АД.

Лидери по оборот за деня са „Адванс Терафонд“ със 108 хил. лв., „Доверие Обединен Холдинг“ АД с малко над 47 хил. лв. и „Еврохолд България“ АД с 26,7 хил. лв. Общият оборот на основен пазар възлезе на 331,1 хил. лв., а на пазара за малки и средни предприятия Beam – 13,4 хил.лв.

Временната емисия права на „Импулс I“ АД генерира оборот в размер на 6,9 хил. лв. след 11 сделки. Цената нарасна с 1,23%. 

С акции на „Биодит“ бяха сключени 4 сделки, с които цената се понижи с 1,2%. При „Син Карс“ равносметката от търговията за деня е спад в цената от 2,44% след 13 сделки за 5,3 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още