IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Американската икономика набира скорост

Нарушенията в предлагането стават повсеместни с недостиг на материали и работна ръка, констатира централната банка

23:04 | 14.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Темпът на възстановяване на американската икономика се е ускорил през последните два месеца, въпреки че повторното отваряне на икономиката след пандемията от COVID-19 създава нарастващ натиск при привличането на служители и изпълнението на поръчки, съобщи Федералният резерв, цитиран от Bloomberg.

„Американската икономика се засили още повече от края на май до началото на юли, показвайки умерен до силен растеж“, съобщи централната банка в Бежовата си книга. „Нарушенията в предлагането стават по-повсеместни, включително недостиг на материали и работна ръка, отлагане на доставки и ниски наличности от много потребителски стоки“, се допълва в книгата.

Докладът се основава на информация, събрана от 12-те регионални банки на Фед до 2 юли, и съставен от Федералния резерв в Бостън.

Представители на Фед обмислят колко бързо да ограничат подкрепящата си парична политика на фона на разширяването на ваксинациите срещу COVID-19, което разведрява перспективите. Бежовата книга е публикувана преди следващото заседание за определяне на политиката на Федералната комисия по открития пазар на 27 и 28 юли, когато трябва да обсъди отново подходящия график за ограничаване на покупките на активи.

Комисията се ангажира да ограничи месечното си темпо за изкупуване на облигации на стойност 120 млрд. долара след „значителен допълнителен напредък“ по отношение на инфлацията и заетостта. Редица представители на Фед, включително председателят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард и председателят на Фед в Далас Робърт Каплан, призоваха комисията да продължи с планирането на оттеглянето на стимулите.

Продължителни затруднения

„Стабилното търсене на работна ръка е повсеместно, но е най-силно за нискоквалифицирани позиции. Компаниите в редица области очакваха затрудненията пред намирането на служители да продължат до началото на есента“, се казва в доклада.

По-рано в сряда председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че възстановяването на американската икономика все още не е постигнало достатъчен напредък за ограничаване на покупките на активи.

Макар че американската икономика прибави 850 хил. работни места миналия месец, най-много от десет месеца насам, заетите хора все още са с близо 7 млн. под нивото преди пандемията.

„Всички райони отбелязаха повишено употреба на кешови стимули, несвързани със заплатата, за привличане и задържане на служители. Фирмите в редица райони очакваха затрудненията пред намирането на служители да продължат до началото на есента“, отбелязва Фед в Бежовата книга.

На фронта на инфлацията данни от вторник показаха, че индексът на потребителските цени е нараснал най-много от 2008 г. насам през юни. Представители на Фед твърдят, че натискът върху цените през последно време се дължи на преходни фактори, свързани със затрудненията пред снабдителните вериги и повторното отваряне на сектора на услугите със затихването на пандемията.

„Макар че някои участници в допитването смятат натиска върху цените за преходен, мнозинството очакват ръст на производствените разходи и на продажните цени през идните месеци“, отбелязва Фед в Бежовата книга.

Междувременно Пауъл обеща "силна подкрепа" за завършване на икономическото възстановяване в САЩ от коронавирусната пандемия, предава Ройтерс. Той обаче трябваше да отговаря на остри въпроси от конгресмените от Републиканската партия за ръстовете на инфлацията през последно време. 

При изслушването си пред Комисията по финансовите услуги към Камарата на представителите Пауъл изрази увереност, че ръстовете на цените през последно време са свързани с повторното отваряне на страната след пандемията и ще отслабнат. Той добави също, че Фед трябва да остане съсредоточен върху връщането на работа на възможно най-много хора. 

Всеки ход за ограничаване на подкрепата за икономиката чрез забавяне на първо място на месечната програма за покупки на облигации на стойност 120 млрд. долара "все още е доста далеч", каза Пауъл и допълни, че 7,5 млн. работни места все още липсват от периода преди пандемията. 

"Високите нива на инфлацията са за малка група стоки и услуги, свързани директно с повторното отваряне", каза Пауъл, намеквайки, че не вижда причина да се бърза с промяна към политики след пандемията. На този етап Фед очаква да продължи да изкупува облигации, докато бъде постигнат "значителен допълнителен напредък" за работните места, като лихвите близо до нулата вероятно ще се запазят най-малко до 2023 г. 

Сред рисковете, които трябва да се наблюдават, е възможността от възобновяване на опасностите около делта варианта на коронавируса. Той може да забави възстановяването на икономиката, ако домакинствата и бизнесът харчат по-малко на фона на ръст на новозаразените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още